Åtta snabba frågor om julen till experten
Här delar Nordiska museets etnolog Jonas Engman med sig av bakgrunden till några av julens beståndsdelar.
Här delar Nordiska museets etnolog Jonas Engman med sig av bakgrunden till några av julens beståndsdelar.
Julita gård bjuder in till pressvisning torsdag 25 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i de kulturhistoriska miljöerna och gröna parkerna.
Lördagen den 22 april bjuder Nordiska museet in till 150-årsfirande och tidernas festkväll.
Som många högtider har påsken förändrats under historien. Under många hundra år var det här en tid för stillhet och kontemplation över Jesu lidande, död och uppståndelse. Nuförtiden förknippar de flesta påsken med godis, ägg och långledigt. Vi tittar närmare på några av påskens företeelser med Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet. Hur förvandlades en allvarlig högtid till mysig långhelg?
Varför dansar vi runt en lövad stång, hoppar över gärdsgårdar och leker lustiga små grodor? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet ger svar på allt du vill veta om den populära och mytomspunna traditionen. Gläns med dina kunskaper över sillen och färskpotatisen!
I sommar kan Julita gård tillsammans med Julita Wärdshus erbjuda en två dagars rofylld hemester med parkbesök och middagspaket med övernattning och frukost. Här kan gästerna promenera i en unik kulturhistorisk miljö och njuta av Julita gårds vackra park.
Sommaren på Nordiska museet bjuder på stora upplevelser, högt i tak och mycket att upptäcka. Lagom till sommarlovet öppnar Lekstugan, museets 30-årsjubilerande lekmiljö för de minsta barnen under trygga och anpassade former. För de lite äldre barnen står Tidsvalvet redo med en interaktiv resa i tiden.
Nu står det klart att Julita Wärdshus tar över driften av Julita gårds logier. Till sommarsäsongen finns återigen möjligheten att övernatta i Julita gårds herrgårdsmiljö och vandrarhem.
Stiftelsen Nordiska museet äskar i sitt budgetunderlag regeringen om 75 miljoner kronor i extra bidrag som direkt följd av pandemin.
Sedan pandemin slog till i mars 2020 har stiftelsen drabbats mycket hårt till följd av de nödvändiga restriktioner som vidtagits i syfte att begränsa smittspridningen. Museet på Djurgården tvingades stänga i två omgångar och beräknar tidigast att kunna öppna mot
Hur var det att äta gröt till middag varje dag, stiga upp klockan tre för att arbeta eller att bli sjuk innan det fanns mediciner? Nordiska museets barnsatsning Tidsvalvet får premiär den 1 juli. Här kan nutidsbarn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid.
Den 1 juli, lagom till semestertider, öppnar Nordiskas bakgård med kafé och en ny entré med konstnärlig gestaltning, samt Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia. Nyheterna är resultatet av det första kapitlet i en flerårig utvecklingsplan för byggnaden.
Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik till sommaren. Den 1 juni gläntar museet på dörren till den stora byggnaden för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter som är nominerad till Årets utställning. Utställningen skildrar livet med isen som granne och är gestaltad som ett gigantiskt isberg.
Den 4 mars bjuder Nordiska museet, Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska in till en helkväll om Arktis, kvinnorna och klimatet på Nordiska museet.
Välkommen på pressvisning på Nordiska museet, onsdagen den 5 februari kl. 15.00–16.00. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har designer Martin Bergström skapat en skulptural kollektion av återvunna textilier. I utställningen Crystallofolia visas nio kreationer ur kollektionen med samma namn, tillsammans med fotografier av Carl Bengtsson.
Torsdagen 6 februari 2020 öppnar Nordiska museet utställningen Crystallofolia, som visar nio kreationer från Martin Bergströms kollektion med samma namn. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har Bergström omarbetat återvunna tyger och plagg.
Här delar Nordiska museet med sig av bakgrunden till några av nyårets beståndsdelar.
Intresset för årets storsatsning Arktis – medan isen smälter har varit rekordstort och fram till årsskiftet 2019/20 beräknas ca 100 000 besökare ha sett utställningen. I utställningens interaktiva framtidsstation har museet redan fått in över 10 000 klimatlöften från besökare. Arktis – medan isen smälter berättar om människors liv i det arktiska området och fortsätter att visas under 2020.
Svenska designern och kreatören Bea Szenfeld har charmat världen med sina fantasifulla alster och coutureplagg i papper. I år har hon skapat Nordiska museets julgransdekorationer, med inspiration från livet i Arktis.
I år firas juletid under en arktisk himmel på Nordiska museet. Den 1 december invigs julen på museet när den pampiga julgranen i Stora hallen tänds, och ett stämningsfullt program för både stora och små tar vid. Julen på Nordiska museet varar ända till den 12 januari och julgransplundringen. Under den populära familjedagen dansas julen ut för denna gång.
Varför ser möbler ut som de gör? Vilka valmöjligheter har möbelhantverkaren i rollen som både formgivare och producent haft genom historien, och hur skvallrar dessa val om olika tiders rådande värderingar och attityder? Nordiska museets förlags ger ut nya boken "Hantverkarens val: material, teknik och form genom möbelhistorien".