Gå direkt till innehåll
Museets bakgård bjuder på mat och dryck med närhet till Djurgårdens alla attraktioner. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Museets bakgård bjuder på mat och dryck med närhet till Djurgårdens alla attraktioner. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Sommarhäng på Nordiska museet

Sommaren på Nordiska museet bjuder på stora upplevelser, högt i tak och mycket att upptäcka. Lagom till sommarlovet öppnar Lekstugan, museets 30-årsjubilerande lekmiljö för de minsta barnen under trygga och anpassade former. För de lite äldre barnen står Tidsvalvet redo med en interaktiv resa i tiden och på museets bakgård kan besökare slå sig ned för en paus med mat och dryck med närhet till Djurgårdens alla attraktioner.

Den 4 juni öppnar museet sommarservering i den vackra lilla tegelbyggnaden Lusknäppen. Under lindarnas sirliga bladverk erbjuds sallader, smörgåsar, kaffe, bakverk, glass och svalkande dryck med fullständiga rättigheter.

– Här har vi skapat ett urbant vardagsrum utomhus där formklippta lindar, spaljerade fruktträd och valnötsträd bildar väggar och tak, säger Vanessa Gandy, chef Museiupplevelse på Nordiska museet.

Från den gröna bakgården leder en entré vidare in i museet ritad av Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan. För den konstnärliga gestaltningen av entrén står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket Two Directions, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar.

Sommarlovskul på Nordiska museet
På Nordiska museet kan små och stora uppleva livet förr och nu. I Lekstugan kan de yngre barnen prova på livet på en bondgård i slutet av 1800-talet. Hur lagade man mat, handlade och tvättade sina kläder? Lekstugan firar i år 30 år och är öppen onsdag-söndag under säkra former med förbokade tidspass.

I Tidsvalvet kan barn och vuxna från åtta år utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. Det är en interaktiv upplevelse, baserad på verkliga händelser under de senaste 150 åren. I slutet av upplevelsen får varje barn möjlighet att lämna en berättelse om sin egen vardag till museets samlingar. Tidsvalvet utsågs till Årets utställning 2020 och är öppen varje dag med förbokade tidspass.

I museets stora hall kan hela familjen upptäcka den storslagna utställningen Arktis – medan isen smälter. Vad krävs för att överleva i Arktis? På en resa genom isberget kan stor som liten samla kunskap om livet på jordens nordligaste platser.

Öppettider juni, juli och augusti:

Museet och Lusknäppen
Dagligen 10.00–17.00.

Museibutiken
Dagligen 12.00–17.00

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18