Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Utställningen Nordbor skildrar rörelser, möten och förändringar genom 500 år och tar fasta på viktiga brytpunkter och händelser som format historien. Foto: Hendrik Zeitler, Nordiska museet.

Samtid, hantverk och foto på Nordiska museet 2025

Nordiska museet har haft ett succéår. Med den nya permanenta utställningen Nordbor som dragplåster lockade museet cirka 345 000 besökare under 2024, en höjning med 58 procent jämfört med 2023. Anläggningsbesöken uppgår till 605 000 på Djurgården och totalt på samtliga fem besöksmål i och utanför Stockholm, ligger siffrorna på 1 130 000. Under 2025 satsar museet på samtiden, hantverk och foto.

Frida Hyvönen gör en unik julkonsert på Nordiska museet den 13 och 14 december. Foto: Luger.

En smått gudomlig jul med Frida Hyvönen

Frida Hyvönen gästar Stora hallen på Nordiska museet och gör en unik julkonsert 13 och 14 december, med en mix av eget material och klassiska julsånger.

Foto: Alfred B. Nilsson, Nordiska museets arkiv

Åtta snabba frågor om luciafirandet

Luciafirandet den 13 december är en ljusglimt i vintermörkret. När dagarna knappt gryr på norra halvklotet kommer lucia med hopp om ljusare tider. Här svarar Nordiska museet på åtta frågor om vår populära tradition.

Från vänster: Åsa Rehnberg, Gurbet Peker, Tobias Svanelid, Sebastian Selvén, Sara Håkansson, Sanne Houby-Nielsen, Anna-Karin Jobs Arnberg, Lotten Gustafsson Reinius och Ulla-Karin Warberg.

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2024

I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

 Den svenska delen av DigitaltMuseum innehåller 107 olika kulturarvsinstitutioner med nästan 4,5 miljoner objekt.

Nordiska museet visar en halv miljon objekt på DigitaltMuseum

Nordiska museet publicerar löpande olika föremål, fotografier och andra objekt från samlingarna på plattformen DigitaltMuseum. Totalt finns nu över en halv miljon objekt publicerade som är tillgängliga för allmänheten. Det gör Nordiska museet till det i särklass största museet på plattformen.

Nordiska museet tilldelas Kulturarvspriset 2024

Nordiska museet tilldelas Kulturarvspriset 2024

Kulturarvspriset delas ut av Svenskt Kulturarv, en medlemsförening för museer, slott och andra besöksmål. Årets pris till Nordiska museet delades ut under Kulturarvsdagarna och består av ett diplom och 10 000 kronor.

Julen på museet invigs den 1 december med grantändning för familjepubliken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Höstrys och julmys på Nordiska museet

Under hösten tar nordbornas liv och död under 500 år plats i Nordiska museets program med temakvällar, stick-AW:s och kreativa workshops. Första advent invigs julen för familjepubliken. Årets åtta meter höga julgran hyllar historiens kvinnor inom textil och folkbildning med hjälp av Lina Odell – nyskapande slöjdare, textilkonstnär och sömmerska.

Projekten omfattar en bredd av fotografer som skildrar människor, platser, föremål och händelser kopplade till vardagslivet i Norden. Foton: Bo Trenter och Gösta Glase (nedre raden, vänster och höger), Nordiska museet.

Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen i nya projekt

Nordiska museet fortsätter att rädda och digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar. Under perioden 2024-2026 pågår två digitaliseringsprojekt med syfte att säkra material som riskerar att annars brytas ner. Bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.

Under två intensiva år har Nordiska museet, i nära samarbete med KulturIT och Wikimedia Sverige, arbetat med att konservera och digitisera bilder från museets fotoarkiv. Foto: Erik Holmén (överst till vänster) och KW Gullers, Nordiska museet.

Ny rapport om bevarande och digitisering av 100 000 bildminnen

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i norra i Europa. Nu publiceras slutrapporten för projektet 100 000 Bildminnen, där vattenskadade bilder har räddats, digitiserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

Insamlingen ”Mitt liv” har så här långt genererat närmare 6500 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i museets samlingar.

Från “swifties” till frukost när elever prisas för sina vardagsberättelser

För fjärde gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Årets vinnare är årskurs 5 från Norrskolan i Uddevalla och elever i årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad.

Visa mer