Gå direkt till innehåll
En ny entré leder besökaren mellan museibyggnaden och den tidigare stängda bakgården, som lagom till sommaren blivit ett grönt vardagsrum utomhus. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.
En ny entré leder besökaren mellan museibyggnaden och den tidigare stängda bakgården, som lagom till sommaren blivit ett grönt vardagsrum utomhus. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet öppnar ny barnsatsning och grön bakgård

Den 1 juli, lagom till semestertider, öppnar Nordiskas bakgård med kafé och en ny entré med konstnärlig gestaltning, samt Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia. Nyheterna är resultatet av det första kapitlet i en flerårig utvecklingsplan för byggnaden.

I Tidsvalvet kan barn mellan 8 och 12 år utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid, och erbjuder en interaktiv upplevelse baserad på verkliga händelser under de senaste 150 åren.

– Nu öppnar vi två tidigare stängda ytor för publik för första gången. Satsningen på barnens historia i Tidsvalvet, den nya bakgården och entrén är viktiga delar i ett långsiktigt arbete med att förbättra besöksupplevelsen och tillgängligheten till lärande upplevelser, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet.

I den nya satsningen Tidsvalvet kan besökarna resa i tiden och lära sig mer om barnens historia. Tidsvalvet utgörs av en interaktiv scenografi och verkliga föremål som bjuder in besökaren att uppleva hur barn under olika perioder klädde sig, åt, bodde, lekte, arbetade eller gick i skolan. Alla berättelser är inspirerade av autentiska livshistorier från Nordiska museets samlingar och arkiv. I Tidsvalvet kan barn även bidra med egna berättelser och skapa nya minnen för framtida generationer.

En ny entré leder besökaren mellan museibyggnaden och den tidigare stängda bakgården, som lagom till sommaren blivit ett grönt vardagsrum utomhus där formklippta lindar, spaljerade fruktträd och valnötsträd bildar väggar och tak. Här står också en tegelbyggnad som fått nytt liv:

– På Nordiskas bakgård öppnar vi nya sommaröppna Kafé Lusknäppen som serverar lättare mat, fika och glass. Byggnaden, som heter Lusknäppen, har renoverats och användes under museets tidiga år till att desinficera föremål innan de fick ta plats på museet, i magasinen och arkivet, säger Vanessa Gandy, chef Museiupplevelse på Nordiska museet.

Från den gröna bakgården leder en ny entré vidare in i museet. Utbyggnaden är ritad av Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan, och för den konstnärliga gestaltningen av entrén står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket Two Directions, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar.

Längre in i entrén visas även det nyförvärvade videoverket Birds in the Earth av den finsksamiska konstnären Marja Helander. 

På bakgården har även museets egen lapphund Sickis fått en hedersplats under ett valnötsträd. Sickis skickades som gåva till museet sommaren 1874. Tanken var att hunden skulle stoppas upp och ingå i scenografin i en utställning. Alla blev dock så förtjusta i honom att de lät honom leva. Dalkullorna som arbetade på museet som värdar turades om att ha ansvar för Sickis, som kom att leva sitt liv på museet. Bronsskulpturen av Sickis är gjord av konstnären Eva Fornåå.

Bakgården är utformad i samarbete med Bach arkitekter, Wi landskap, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Länsstyrelsen i Stockholm.

Läs mer om Tidsvalvet här. 

Läs mer om Two directions och Outi Pieski i relaterat material nedan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59

Relaterat innehåll

Mönsterbilden till verket har Outi Pieski hämtat från en dekorerad sked i älghorn från museets samlingar. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Konstnärlig gestaltning av ny entré på Nordiska museet

​Den 1 juli öppnar Nordiska museet en ny entré mot den tidigare stängda bakgården och Galärparken. För den konstnärliga gestaltningen står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket ”Two Directions”, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar. Med ”Two Directions” synliggörs en viktig del av nordiskt och samiskt kulturarv som nu får ett permanent avtryck i museibyggnaden.

En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet, en interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år, öppnar den 1 juli på Nordiska museet. Foto: Carl Thorborg.

I Tidsvalvet går barnen till historien

​Hur var det att äta gröt till middag varje dag, stiga upp klockan tre för att arbeta eller att bli sjuk innan det fanns mediciner? Nordiska museets barnsatsning Tidsvalvet får premiär den 1 juli. Här kan nutidsbarn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid.