Gå direkt till innehåll
Kulinarisk sommar på Julita gård

Pressmeddelande -

Kulinarisk sommar på Julita gård

I sommar kan Julita gård tillsammans med Julita Wärdshus erbjuda en två dagars rofylld hemester med parkbesök och middagspaket med övernattning och frukost. Här kan gästerna promenera i en unik kulturhistorisk miljö och njuta av Julita gårds vackra park.

Café Julita Skans och Julita Wärdshus håller öppet under sommarsäsongen för svalkande glass och fika eller en kulinarisk upplevelse. Julita Wärdshus driver i år även logiverksamheten i Julita gårds herrgårdsflyglar och vandrarhem.

Vi har länge drömt om att utveckla vår verksamhet för våra gäster och redan nu finns olika paketerbjudanden klara. På menyn står lokala delikatesser med fisk från Hjälmaren, viltkött från de omgivande skogarna och grönsaker ur vårt trädgårdsland, säger Kristofer Winnerhed, köksmästare på Julita Wärdshus.

På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar och bevarade byggnader som stall, mejeri, brandstation och tegelbruk. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som äppelgenbanken, pionsamlingen och humlegenbanken. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt, inomhusmiljöer kommer dock fortsatt vara stängda på grund av pandemin. Under året restaureras Julita gårds väderkvarn från 1855.

Nordiska museets enhetschef för publika aktiviteter Maria Ingras har arbetat många år på Julita gård. Här delar hon med sig av sina bästa besökstips.

Vad får man inte missa under ett besök på Julita gård i sommar?

  1. Pionträdgården kring midsommar då pionerna blommar som mest. Pionträdgården anlades i mitten av 1990-talet i samarbete med pionförädlaren och plantskoleägaren Hermann Krupke, och är en av Sveriges största. Den innehåller ca 130 arter och sorter och det finns tre plantor av varje så totalt växer här ca 390 plantor. Det finns rosenpioner, buskpioner, bondpioner och luktpioner. Pionblomningen börjar i mitten av maj och pågår fram till mitten av juli.
  2. Rosenträdgården i juli då den blommar som finast. Rosengården var som mest praktfull under 1920-talet. I dag finns Rosengården återskapad i en enklare form, men med de äldre sorters rosor som odlades under 1920 – 30-talen.
  3. Att slå dig ned på bryggan och blicka ut över den storslagna herrgårdsbebyggelsen på ena sidan och sjön Öljaren på andra sidan. Herrgårdsbyggnaden och den norra flygeln uppfördes på 1700-talet, den södra flygeln är betydligt äldre och härstammar från det medeltida Julita kloster. Klostret anlades på 1180-talet och var verksamt fram till reformationen 1527. Invid sjön finns ytterligare ett tegelhus bevarat från klostertiden. Rester av fler klosterbyggnader döljer sig under stora huset och angränsande gräsmatta.

En vandringskarta med höjdpunkter i parken leder besökaren rätt.
I sommar bjuder Julitafestivalen på kammarmusik i Skansenmuseet 31 juli och 7 och 14 augusti.
Läs mer på julitafestivalen.nu

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941.
Läs mer om Julita gård:
nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll