Gå direkt till innehåll
Klimatkvällens tema är Arktis, kvinnorna och klimatet. På bilden Rachel Carson, marinbiologpionjären bakom "Tyst vår" som slog larm om miljögifternas förödande effekter på jordens ekologi.
Klimatkvällens tema är Arktis, kvinnorna och klimatet. På bilden Rachel Carson, marinbiologpionjären bakom "Tyst vår" som slog larm om miljögifternas förödande effekter på jordens ekologi.

Nyhet -

Klimatkväll med livepodd i samarbete med Bildningspodden & Stockholms Kvinnohistoriska

Den 4 mars bjuder Nordiska museet, Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska in till en helkväll om Arktis, kvinnorna och klimatet på Nordiska museet. 

Internationella kvinnodagen och Nordiska museets pågående utställning Arktis – medan isen smälter fungerar som språngbräda för kvällens program. Lotten Gustafsson Reinius från Nordiska museet och Stockholms universitet inleder om forskningen bakom Arktis – medan isen smälter. En specialvisning i utställningen undersöker kvinnors roll i Arktis genom ett antal människoöden från Grönland, norra Sverige och Island. Bildningspodden spelar in live på scen, om marinbiologen och miljöforskningspionjären Rachel Carson. Kvällens panel består av forskare från Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Nordiska museet, samt klimatpsykologen Kali Andersson. Publiken har chans att ställa frågor om klimatet och Arktis under en frågestund till panelen eller enskilt till Kali Andersson.

– Vi är otroligt glada att vi tillsammans, under denna helkväll, kan sätta ljuset på kvinnorna och deras roll i klimatrörelsen och i Arktis. Kvinnor är både banbrytande miljöpionjärer och de värst drabbade av klimatförändringarna – men deras berättelser hamnar ofta i skymundan. Tillsammans med forskare, experter och pedagoger ska vi ge oss ut på en upptäcktsfärd i historien för att leta svar på avgörande frågor för framtiden, säger Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska.

Fullständigt program:

17.30–17.40 Introduktion till kvällen och forskningen bakom Arktis – medan isen smälter

Lotten Gustafsson Reinius, Hallwylsk gästprofessor vid Nordiska museet och Stockholms universitet, inleder med att introducera kvällens tema Arktis, kvinnorna och klimatet. Hon berättar också om forskningsarbetet som ligger till grund för utställningen Arktis – medan isen smälter.

17.40–18.30 Bildningspodden live – om Rachel Carson

Rachel Carson är marinbiologen som slog larm om miljögifternas förödande effekter på jordens ekologi. Hennes bästsäljande bok Tyst vår från 1962 tillhör idag miljöforskningens absoluta klassiker. Bildningspodden stiftar bekantskap med en av miljörörelsens pionjärer och diskuterar vad hennes verk kan säga oss idag.

Gäster:

  • Claudia Egerer, forskare i engelska vid Stockholms universitet
  • Karin Dirke, idéhistoriker vid Stockholms universitet
  • Sverker Sörlin, idéhistoriker vid Kungliga Tekniska högskolan

    – i samtal med Magnus Bremmer

18.30–19.00 Frågestund med panelen, Lotten Gustafsson Reinius och klimatpsykologen Kali Andersson

Passa på att fråga allt du undrat om Arktis, klimatet, eller pionjären Rachel Carson.

19.00–19.30 Specialvisning i utställningen ”Arktis – medan isen smälter” – om kvinnor i Arktis

Vad har kvinnorna ansvarat för traditionellt och hur har rollfördelningen mellan kvinnor och män förändrats? I visningen berörs ett antal kvinnoöden från olika tid och plats: Island, Grönland och norra Sverige. Hålls av intendent Karin Dern. Samling framför Gustav Vasa i Stora hallen.

19.00–20.00 Terapisnabbis med klimatpsykologen

Unga kvinnor känner störst oro för klimatfrågan, enligt en undersökning gjord av Sifo 2018. Varför får vi klimatångest, och hur kan vi hantera den när den uppstår? Fråga på eller bikta dig under en privat stund hos klimatpsykologen Kali Andersson, leg. psykolog specialiserad på klimatångest och miljökommunikation.

Klimatkvällen presenteras av Nordiska museet i samarbete med Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska

FAKTA
Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Podcasten är en del av det digitala bildningsmagasinet Anekdot som är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.

Kvinnohistoriens plats är överallt
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.
Med publika arrangemang som samtal, visningar och utställningar ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt hittar och bevarar vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och att dokumentera vår samtid – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara under tjugohundratalet. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll