Gå direkt till innehåll
Bea Szenfeld dekorerar Nordiska museets julgran i Stora hallen. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
Bea Szenfeld dekorerar Nordiska museets julgran i Stora hallen. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Nyhet -

Bea Szenfeld skapar julstämning på Nordiska museet

Svenska designern och kreatören Bea Szenfeld har charmat världen med sina fantasifulla alster och coutureplagg i papper. I år har hon skapat Nordiska museets julgransdekorationer, med inspiration från livet i Arktis.

I andan av Nordiska museets nya storsatsning, utställningen Arktis – medan isen smälter, firas julen på museet under arktisk himmel. Julgranen i museets stora hall ramas in av dramatiska videoprojektioner i de 20 meter höga takvalven, och besökare får uppleva både frostiga landskap och hänförande norrsken.

Till museets julgran har Bea Szenfeld skapat 140 specialdesignade pappersdekorationer, inspirerade av arktiskt djurliv, mytologiska berättelser, traditionellt inuitiskt hantverk och den kanadensiska konstnären Kenojuak Ashevaks uttrycksfulla målningar av ugglor.

Jag älskar julen och är fullständigt fascinerad av Arktis, så detta samarbete träffar mitt i prick! Men det är en utmaning att jobba med ett så stort träd. Alla dekorationer måste göras så mycket större än vad man först tror, för att de ska synas över huvud taget, berättar Bea Szenfeld om arbetet med museets sex meter höga gran.

Det vita papper som Szenfeld valt att använt till dekorationerna är lokalt producerat i Lessebo, Småland. I granen får hennes skapelser sällskap av handgjort julpynt från tidigare jular på museet.

I år ville vi arbeta med en extern julkreatör och Bea Szenfeld kändes given för uppdraget. Hennes delikata pappershantverk speglar det vackra men sköra Arktis, och bidrar till helhetsupplevelsen av den arktiska julen på museet, säger Sara Källström, chef för Nordiska museets publika avdelning.

Nordiska museets julgran med Bea Szenfelds dekorationer kan beskådas av besökare från 1 december till 12 januari. Museet håller även en slutsåld skaparworkshop under 2:a advent, då pysselsugna får möjlighet att skapa tillsammans med Szenfeld själv.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Hanna Leijon

Hanna Leijon

Producent
Sara Källström

Sara Källström

Chef för publika avdelningen

Relaterat innehåll

Relaterade event