Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mat, dryck

Påskägg i Nordiska museets utställning Traditioner. Foto Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Från allvarlig högtid till mysig långhelg – här är allt om påsken

Som många högtider har påsken förändrats under historien. Under många hundra år var det här en tid för stillhet och kontemplation över Jesu lidande, död och uppståndelse. Nuförtiden förknippar de flesta påsken med godis, ägg och långledigt. Vi tittar närmare på några av påskens företeelser med Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet. Hur förvandlades en allvarlig högtid till mysig långhelg?

Nordiska museet på Djurgården

Stiftelsen Nordiska museet äskar 75 miljoner kronor till följd av pandemin

Stiftelsen Nordiska museet äskar i sitt budgetunderlag regeringen om 75 miljoner kronor i extra bidrag som direkt följd av pandemin.
Sedan pandemin slog till i mars 2020 har stiftelsen drabbats mycket hårt till följd av de nödvändiga restriktioner som vidtagits i syfte att begränsa smittspridningen. Museet på Djurgården tvingades stänga i två omgångar och beräknar tidigast att kunna öppna mot

Nordiska museets stora hall har gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. I utställningen "Arktis – medan isen smälter" möter du isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis. Foto: Hendrik Zeitler

Publikrekord för utställningen "Arktis – medan isen smälter" på Nordiska museet

Intresset för årets storsatsning Arktis – medan isen smälter har varit rekordstort och fram till årsskiftet 2019/20 beräknas ca 100 000 besökare ha sett utställningen. I utställningens interaktiva framtidsstation har museet redan fått in över 10 000 klimatlöften från besökare. Arktis – medan isen smälter berättar om människors liv i det arktiska området och fortsätter att visas under 2020.

Visa mer