Gå direkt till innehåll
I Stora hallen på Nordiska museet med sina 126 meter och 24 meter i tak visas utställningen Arktis – medan isen smälter. Foto: Henrik Zeitler / Nordiska museet.
I Stora hallen på Nordiska museet med sina 126 meter och 24 meter i tak visas utställningen Arktis – medan isen smälter. Foto: Henrik Zeitler / Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet öppnar på glänt den 1 juni

Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik till sommaren. Den 1 juni gläntar museet på dörren till den stora byggnaden för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter som är nominerad till Årets utställning. Utställningen skildrar livet med isen som granne och är gestaltad som ett gigantiskt isberg.

Vi ser fram emot att välkomna våra besökare till en stor upplevelse under trygga former. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Den 1 juni påbörjas en stegvis öppning för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter, som är nominerad till Årets utställning av Forum för Utställare. Utställningen skildrar livet med isen som granne och ger ett historiskt perspektiv på människans hanterande av kriser, utmaningar och möjligheter. Här finns också ett familjespår där barn och vuxna tillsammans får samla kunskap om livet i Arktis. Samtliga utställningar är öppna för besök med audioguide samt även museibutik och restaurang.

I ett andra steg, lagom till hemestertider, öppnar två stora nyheter: Nordiskas bakgård med Café Lusknäppen blir ett grönt vardagsrum utomhus med lättare mat, rättigheter, fika och glass. En ny entré med konstnärlig utsmyckning leder besökaren vidare in i museet. I Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia, kan barn mellan 8 och 12 år utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En interaktiv upplevelse, baserad på verkliga händelser under de senaste 150 åren. 

Nordiska museet har förberett för en museiupplevelse som följer riktlinjer och rekommendationer kring det nya coronaviruset. Museet har vidtagit försiktighetsåtgärder för att undvika risk för smittspridning och trängsel i lokaler och köer, både inomhus och utomhus. Till exempel undviker museet att ge guidade visningar och håller Lekstugan stängd eftersom den bygger på nära lek på små ytor. 

Läs Nordiska museets försiktighetsåtgärder

Även Julita gård, som ägs och drivs av Stiftelsen Nordiska museet, öppnar med varsamhet för en annorlunda säsong till sommaren. Parken, museibutiken och caféet samt de flesta historiska miljöer håller öppet onsdag-söndag under perioden 17 juni-14 augusti. Under denna period erbjuds två dagliga utomhusvisningar, en visning av Julita gårds herrgårdsområde och de flesta veckor även en temavisning, exempelvis visning av pionträdgården, rosträdgården och olika teman om byggnadsvård. Familjeverksamheten och visningsverksamheten i Stora huset på Julita gård är inställd och trädgårdsbutiken är stängd under säsongen 2020. Växter kommer att finnas till försäljning i anslutning till museibutiken.

Julita gård sommaren 2020

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Lotta Wallgren

Lotta Wallgren

Kommunikatör 08-519 545 17

Relaterat innehåll