Gå direkt till innehåll

Regioner: Södermanland

Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommaren på Julita gård och trädgårdar

Julita gård bjuder in till pressvisning den 23 maj kl 10-12 inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 25 maj och håller öppet dagligen från 15 juni till 25 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården.

Konstverket En blomma för dagen tar plats på Julita gård

Dans och text möter en vildväxande och föränderlig natur i konstverket "En blomma för dagen" på Julita gård och trädgårdar. Verket bjuder in besökare att reflektera och ta del av ljud- och filminstallationer, uppleva performance och delta i workshops på temat växtlighet, livets cykler och villkor.

För de unga besökarna öppnar ett stort familjeområde med nya inspirerande lekmiljöer som invigs till midsommar. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommarsäsongen på Julita gård

Julita gård bjuder in till pressvisning torsdag 25 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i de kulturhistoriska miljöerna och gröna parkerna.

En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Nordiska museet firar 150 år under hela 2023

Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar i huset, konserter, program och jubileumskort. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och byter visuell identitet. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Julita gård kommer att ha öppet dagligen under perioden 1 juni–31 augusti. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet.

Nordiska museets slott och gårdar öppnar upp igen sommaren 2022

Stiftelsen Nordiska museet öppnar åter igen Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik till sommarsäsongen 2022. På Djurgården öppnar en ny utställning 11 mars och publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter.

Kulinarisk sommar på Julita gård

Kulinarisk sommar på Julita gård

I sommar kan Julita gård tillsammans med Julita Wärdshus erbjuda en två dagars rofylld hemester med parkbesök och middagspaket med övernattning och frukost. Här kan gästerna promenera i en unik kulturhistorisk miljö och njuta av Julita gårds vackra park.

Väderkvarnen vid Julita gård uppfördes 1855 och är av holländsk typ med vridbar hätta. Foto: Nordiska museet.

Julita gårds väderkvarn från 1855 renoveras

​Stiftelsen Nordiska museet får ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen Södermanland till att restaurera Julita gårds väderkvarn. Kvarnen står fritt och kan besökas utanför parkområdet. Idag bildar väderkvarnen och den bredvidliggande kvarnstugan en sammanhållen miljö som pedagogiskt berättar om en del av Julita gårds historia.

Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.

Covid-19 påverkar verksamheten på Julita gård

Under de kommande åren, med minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen, kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa om verksamheten på Julita gård.

Julita gård i hjärtat av Sörmland har öppet med varsamhet ons-sön 17 juni–14 augusti 2020. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

​Julita gård öppnar med varsamhet den 17 juni

Julita gård öppnar med varsamhet för en annorlunda säsong den 17 juni. Parken, museibutiken och caféet samt de flesta historiska miljöer håller öppet onsdag-söndag till och med 14 augusti med två dagliga utomhusvisningar. Däremot hålls Stora huset stängt och familjeverksamheten med Pettson och Findus är inställd på grund av rådande situation.

Foto: Mats Landin, Nordiska museet

Stiftelsen Nordiska museet och effekterna av coronaviruset

Stiftelsen Nordiska museet har beslutat att tillfälligt stänga museet på Djurgården från den 23 mars för publik verksamhet. Verksamheten håller dock öppet i digitala kanaler med insamlingar och dagliga visningar. Visningsverksamheten på museet och på stiftelsens slott och gårdar ställs in under sommaren medan ambitionen är att hålla parker och trädgårdar tillgängliga.

Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Nordiska Museets förlag ger ut boken Julita gård – Människor och landskap under tusen år som baseras på ny kunskap från aktuell forskning. Tillsammans ger 18 författare en generöst illustrerad skildring av en unik historisk plats och dess invånare, från forntid till nutid.

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också rosor, pelargoner och pioner.

Julita gård vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård i Södermanland tilldelas Stora Turismpriset. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap, anser juryn.

Museibyggnaden, foto: Mats Landin, Nordiska museet

​Intresset för Nordiska museets verksamhet fortsätter att öka markant

Stiftelsen Nordiska museet har ökat sina besökssiffror med över 30 % de senaste tre åren och 2017 var ett särskilt framgångsrikt år. Totalt besökte mer än 660 000 personer stiftelsens anläggningar, varav 355 000 var museibesök. Det motsvarar en ökning med 18 % på anläggningsbesök och en ökning med 13 % på museibesök i förhållande till 2016

Nordiska museet välkomnar förslag att Julita gård blir världsarv

Nordiska museet välkomnar förslag att Julita gård blir världsarv

I en riksdagsmotion föreslår sörmländska riksdagsledamöter Julita Gård i Katrineholm till ett av Unescos världsarv. Nordiska museet som äger och driver Julita gård välkomnar förslaget som menar att dess unika helhet gör att den borde klassas som världsarv.
–”Det är mycket glädjande och en tanke jag själv lagt fram för museets ledning. Det här är något vi talat om länge”, säger Sanne Houby-Niels

Premiär för hästfest på Tyresö slott

Shetlandsponnys, lusitanos, islandshästar och Dressyrardennern Torsten. Hästar av alla de slag fyller parken vid Tyresö slott helgen den 16-17 september. Hästfest på Tyresö slott är ett friluftsevenemang för alla åldrar med hästen i fokus. På tre arenor får du genom aktiviteter, uppvisningar och tävlingar uppleva vad häst och människa kan göra tillsammans.

Visa mer