Gå direkt till innehåll
En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.
En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Pressmeddelande -

Nordiska museet firar 150 år under hela 2023

Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar i huset, konserter, program och jubileumskort. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och byter visuell identitet. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Tillsammans med publiken vill vi fira våra 150 år med jubileumsvisningar, konserter och evenemang. Vi kommer att vrida och vända på begreppet tid och blicka både bakåt och framåt. Under året bygger vi även den största basutställningen i Sverige i nutid och förbättrar den fysiska tillgängligheten genom nya arkitektoniska och ikoniska tillägg till byggnaden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet.

Jubileumsvisningarna startar i februari och en av höjdpunkterna under året är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt. Ett annat stort firande blir det också på själva födelsedagen den 24 oktober 2023.

Jubileumsprogrammet innehåller också dialogvisningar i modeutställningen ”Nordens Paris” med inbjudna gäster och workshops, samtalsserier i samarbete med Stockholms universitet, stickcaféer, hantverksworkshops, Luciafirande och julprogram. För familjepubliken blir det två extra höjdpunkter med en särskild familjedag under våren och en jubileumsversion av det välbesökta ”Natt på Nordiska museet” under höstlovet. Programmet publiceras allteftersom på nordiskamuseet.se.

Publiksuccén ”Arktis – medan isen smälter” visas året ut och ”Come to Norden” och ”Nordens Paris” är förlängda till och med den 31 augusti respektive 1 oktober 2023.

I samband med 150-årsfirandet erbjuder museet ett jubileumskort för ett år av firande hela 2023. Kortet ger fri entré till Nordiska museet på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård. Pris 250 kronor.

Sommarsäsongen 2023
Nordiska museet på Svindersvik och Tyresö slott
Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september.
Svindersvik är ett av Sveriges äldsta sommarnöjen med en välbevarad 1700-talsmiljö. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal med en vacker parkanläggningen öppen året om för besök på egen hand.

Nordiska museet på Julita gård
Sommarsäsongen på Julita gård i Sörmland bjuder på visningar i Stora huset, workshops, trädgårdsevenemang, dansperformance och ett uppdaterat entréområde för barnfamiljer.

Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet med en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar och bevarade byggnader som stall, gårdskontor, herrgårdskök och brandstation. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt utanför bemannade öppettider.

En ny visuell identitet
I samband med 150-årsfirandet presenterar Nordiska museet en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnaden på Djurgårdens arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under jubileumsåret 2023.

Det började redan 1873
1873 öppnar Artur Hazelius dörrarna till ”Skandinavisk-etnografiska samlingen” på Drottninggatan i Stockholm. Museets utställning blir en framgång både hemma och på Världsutställningen i Paris 1878. Samlingen växer och visionen är ett museum på Djurgården, inspirerat av samtida museer i Europa. Nordiska museets nuvarande ikoniska museibyggnad på Djurgården ritades av Isak Gustaf Clason och invigdes 1907.

Sedan dess har stiftelsen vuxit genom gåvor och testamenten. Idag är Nordiska museet inte bara museibyggnaden på Djurgården i Stockholm utan även Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård. Museet består idag av över 400 byggnader samt parker, skog och vatten.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Den nya visuella identiteten tar sin utgångspunkt i byggnadens och museets historia. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museet firar 150 år med att rusta för framtiden

Om ett år, den 24 oktober 2023, fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet firas med flera stora händelser: bygget av museets största utställningssatsning någonsin, stora investeringar i museibyggnaden, en ny visuell identitet och insamlingar om människors tankar om samtiden och framtiden.

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.