Pressmeddelande -
Stiftelsen Nordiska museet och effekterna av coronaviruset
Stiftelsen Nordiska museet har beslutat att tillfälligt stänga museet på Djurgården för publik verksamhet från den 23 mars på grund av coronaviruset. Museet håller dock öppet i digitala kanaler med insamlingar och dagliga visningar i sociala medier. Visningsverksamheten på museet och på stiftelsens slott och gårdar – Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik – ställs in under sommaren.
Stiftelsen Nordiska museet har beslutat att tillfälligt stänga museet på Djurgården för publik verksamhet från den 23 mars. Corona slår hårt mot museets verksamhet, som sedan början av mars månad haft ett stort tapp i antal besökare och därmed ett drastiskt intäktsbortfall. Nordiska museet drivs i stiftelseform och omfattas inte av fri entré-reformen utan finansieras till stor del av publika intäkter. Dessa intäkter kommer främst från verksamheten på museet på Djurgården som normalt sett är öppet alla dagar året runt. Effekterna av corona har därför stor påverkan på stiftelsens ekonomiska läge.
– Mitt fokus är att prioritera våra medarbetares och besökares hälsa och att begränsa coronavirusets spridning genom den temporära stängningen på Djurgården. Parallellt har vi ett stort jobb framför oss att tackla de effekter som inkomstbortfallet har på stiftelsens ekonomi idag och i framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.
Förutom att vara Sveriges största kulturhistoriska museum med över 1, 5 miljoner föremål och 6000 hyllmeter arkiv, äger och förvaltar Stiftelsen Nordiska museet också 460 byggnader, 3000 hektar kulturmiljö och skog med verksamhet på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Stiftelsen sköter därför både verksamheten inne i byggnaderna och ansvarar för underhåll och kulturmiljön runtomkring dem.
På grund av det ändrade ekonomiska läget kommer Stiftelsen Nordiska museet inte kunna öppna verksamheten på Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik som planerat. Parken runt Tyresö slott är öppen året runt, och ambitionen är att Julita gårds park och trädgården i Svindersvik kan hållas tillgängliga för besökare i sommar.
Öppnandet av Tidsvalvet, museets nya storsatsning på barnens historia, flyttas fram till efter sommaren. Tidsvalvet skulle ursprungligen ha öppnat 8 maj på museet på Djurgården.
– Vår ambition är alltid att hålla alla anläggningar öppna för besökare. Det är därför med stor sorg vi har tagit beslutet att ställa in årets visningsverksamhet på Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik. Vi hoppas kunna öppna upp museet på Djurgården före sommaren men kommer tyvärr inte att kunna bedriva visningsverksamhet, säger styresman Sanne Houby-Nielsen.
Nordiska museet håller öppet digitalt
Under tiden museet på Djurgården är stängt erbjuds dagliga livesända visningar i sociala medier. Varje dag klockan 12.30 finns chans att följa med på upptäcksfärd i utställningar och bakom kulisserna i vrår som vanligtvis inte är tillgängliga för publik.
Den 25 mars kl. 18.00–19.30 livesänds ett panelsamtal, Leva i orostider, via Nordiska museets Facebooksida. Samtalet diskuterar hur vi människor i olika tider hanterat kriser, rädslor och utmaningar. Medverkar gör bland andra Helena Hörnfeldt, etnolog, Lisa Clefberg, leg. psykolog, samt Marja-Lisa Keinänen, religionsvetare och forskarröst i utställningen Arktis – medan isen smälter.
Den 18 mars öppnade Nordiska museet en digital insamling för alla att dela sin upplevelse och erfarenhet av hur coronaviruset nu präglar vardagen. I nuläget har insamlingen på minnen.se fått över 1000 personliga berättelser som sparas för framtiden. Insamlingen på minnen.se pågår åtminstone året ut.
– Museet ser en viktig uppgift i att samla och dokumentera samtida vittnesmål som kan berätta för framtiden om den pågående situationen. Överlag är jag djupt tacksam och imponerad över den kreativitet som alla anställda uppvisar i dessa tider i syfte att få museet på benen igen och snabbt nå ut digitalt, säger styresman Sanne Houby-Nielsen
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.