Gå direkt till innehåll
Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Sommaren på Julita gård och trädgårdar

Julita gård och trädgårdar bjuder in till pressvisning inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 25 maj och håller öppet dagligen från 15 juni till 25 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården.

Pressvisning torsdag 23 maj kl 10-12

Vi presenterar sommarens utbud med visning i herrgårdsbyggnaden och parken. Julita Wärdshus berättar om säsongens matupplevelser.

Plats: Julita gård, 643 98 Julita, utanför Katrineholm.
För dig som åker med SJ-tåg ordnas en gemensam transport från Katrineholm Central.

Vänligen o.s.a. senast den 21 maj till sofia.hiller@nordiskamuseet.se eller 072-973 28 30.

Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Några av sommarens många höjdpunkter är Pelargondagen 25 maj, traditionsenligt midsommarfirande, föredrag om Julitas örter med Elin Unnes 3 augusti, Humledagen 24 augusti och Julitafestivalen med klassisk musik i Skansenmuseet i juli och augusti.
Den 15 juni är det byggnadsvårds- och hantverksdag, en heldag med många hantverkare på plats, både inom traditionell byggnadsvård men också inom konsthantverk. En nyhet för i år är en historisk temadag 6 juli som arrangeras i samarbete med Fogelstad kvinnliga medborgarskola.

För de unga besökarna finns ett nytt stort familjeområde med inspirerande lekmiljöer som invigdes förra sommaren nära Pettsongården. Kaféet på Julita och Julita Wärdshus håller öppet för fika, lunch och kulinariska upplevelser. Julita Wärdshus driver även logiverksamheten i Julita gårds herrgårdsflyglar och vandrarhem.

Julita gård & trädgårdar

Julita gård och trädgårdar i västra Sörmland är Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. Här kan besökare ta del av evenemang, visningar och upplevelser i takt med säsongens växlingar och i butiken finns inspiration till ett hållbart lantliv. På Julita gård finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Den siste privata ägaren Arthur Bäckström testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Idag vårdar och bevarar museet miljöerna som de sett ut sedan tiden kring år 1900. På sociala medier kan trädgårdsintresserade följa arbetet med hur den nya kulturväxtrabatten växer fram.

Säsongen på Julita pågår 25 maj till 29 september. Mer information finns på nya webbplatsen: julitagård.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll