Gå direkt till innehåll
Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.
Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Covid-19 påverkar verksamheten på Julita gård

Under de kommande åren, med minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen, kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa om verksamheten och förbereda sig för en publik verksamhet utifrån nya förutsättningar. Den största anledningen är de begränsningar som covid-19 sätter för publik verksamhet och den negativa effekt som covid-19 har på stiftelsens ekonomi i form av ett stort intäktsbortfall. 

Under de kommande tre åren 2021-2023 får stiftelsen inte uppräkning av det statliga bidraget från regeringen. Under 2020 fick stiftelsen säga upp merparten av alla säsongsanställda på samtliga anläggningar (Tyresö slott, Svindersvik, Julita gård och Nordiska museet på Djurgården) och fick därmed ställa in merparten av sin publika verksamhet. Samma situation förutspås för 2021, men samtliga parker är fortsatt öppna för besökare året runt. 

Idag är totalt 21 personer anställda på Julita gård. Majoriteten av personalen kommer efter årsskiftet att arbeta kvar på Julita gård med fortsatt fokus på underhåll och drift av fastigheter, trädgård och park. Upp till fem personer inom den publika verksamheten kan dock komma att behöva sägas upp på grund av arbetsbrist. 

Det är en mycket sorglig uppgift att säga upp kunnig och trogen personal med lång erfarenhet. Tyvärr kräver situationen vi befinner oss i en omställning för stiftelsen. Det är också mycket tråkigt att inte kunna erbjuda publika upplevelser som tidigare år. Med gemensamma krafter inom stiftelsen skall vi hitta vägen framåt i denna svåra tid, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll