Gå direkt till innehåll
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Pressmeddelande -

Nordiska museet delar ut medalj för hembygdsvårdande gärning

Onsdagen den 24 oktober delar Nordiska museet ut medalj för hembygdsvårdande gärning samt stipendium från Mats Rehnbergs minnesfond. Ceremonin äger rum kl.13.15 i samband med museets högtidsdag.

Årets medaljör för hembygdsvårdande gärning är Robert Nilsson som under årtionden verkat för fjällkorasens fortlevnad. Robert Nilsson är ordförande i Föreningen Svensk Fjällrasavel och utgivare av tidskriften Fjällkon och boken Fjällkon: historik, avel och framtid (2007). Genom dessa kanaler har han genom åren spridit kunskap om, lett och förnyat avelsarbetet samt inspirerat och utbildat bönder och institutioner över hela landet.

Den 24 oktober kl.14 håller Robert Nilsson föredraget Blicka bakåt på framtidens stigar – tankar kring en älvdal, en gård, några kor och framtiden i samlingssalen på Nordiska museet. Museet har fri entré kl.10–20. Se hela dagens program.

Stipendium från Mats Rehnbergs minnesfond tilldelas 2018 Karl Ström, doktorandstudent i etnologi vid Stockholms universitet, för studiet av värden i unga rekryters möte med den militära grundutbildningen och svenska armén.

Medalj för hembygdsvårdande gärning
Medaljen instiftades på Skansens 50-årsjubileum den 30 augusti 1941. Den utdelas av Nordiska museets nämnd för att hedra insatser inom kulturminnesvården. Utlysningen går ut till länsstyrelser, länsmuseer och hembygdsförbund, som i sin tur inkommer till Nordiska museets nämnd med nomineringar.

Mats Rehnbergs minnesfond
Vid professor Mats Rehnbergs bortgång instiftades en fond vars ändamål är att främja nordisk etnologisk forskning. Stipendiet är ett stöd för unga forskare eller studeranden i etnologi med anknytning till Etnologiska institutionen vid Stockholms universitet och skall utgöra bidrag till kostnader för insamling och bearbetning av material, resor, deltagande i konferenser och dylikt med anknytning till pågående forskning.

Nordiska museets högtidsdag
Högtidsdagen är en viktig dag i museets historia. Den 24 oktober 1873 öppnade museets första utställning under namnet Skandinavisk-etnografiska samlingen. Lokalerna låg då på Drottninggatan 71A i Stockholm innan huset på Djurgården stod klart i juni 1907. 2018 firas dagen med fri entré, visningar, föredrag och medaljutdelning.

Ämnen

Regioner


Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Ett vardagens palats där berättelser om livet och om människor i Norden igår, idag och imorgon tar plats. Upptäck kläder och mode, textilier och smycken, möbler och boende, fotografi, leksaker, folkkonst, glas och porslin.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18