Gå direkt till innehåll
Koreograf Helena Franzén, textdramaturg/skådespelare Maria Ericson och formgivare/konstnär Martin Bergström gästar Julita gård och trädgårdar i sommar.
Koreograf Helena Franzén, textdramaturg/skådespelare Maria Ericson och formgivare/konstnär Martin Bergström gästar Julita gård och trädgårdar i sommar.

Pressmeddelande -

Konstverket En blomma för dagen tar plats på Julita gård

I sommar iscensätts det gränsöverskridande konstverket ”En blomma för dagen” på Julita gård och trädgårdar. Verket bjuder in besökare att reflektera och ta del av ljud- och filminstallationer, uppleva performance och delta i workshops på temat växtlighet, livets cykler och villkor.

Den 26-27 augusti bjuder Julita gård in koreograf Helena Franzén, textdramaturg/skådespelare Maria Ericson och formgivare/konstnär Martin Bergström till en dansinstallation och performance. Konstverket iscensätts på olika platser i Julita gårds park och vindlar sig fram likt en växande och levande scenografi med delar av fysisk dans och text under kvällen den 26 augusti. Helgen avslutas med workshops i mindre grupper den 27 augusti.

Konstverket består av video- och ljudinstallationer på två fasta platser i parken som besökare kan ta del av hela sommaren. De knyter an till Julita gårds historia med berättelser och musik som spänner från 1100-talet fram till vår tid.

­ Kärnan i konstverket är den svenska floran och människors fascination för växter. På Julita gård har odling och omsorgen om växter pågått i århundraden. Vi följer olika tiders sätt att beskriva det växande, det döda och synen på det vilda i kontrast till det tuktade. En blomma för dagen ger besökaren möjlighet att reflektera över livets cykler och villkor, säger konstnärerna.

Under sin performance den 26 augusti tolkar Helena Franzén, tillsammans med dansare Janne Marja-aho, växternas egenskaper och deras sätt att överleva. Med hjälp av poesi och historiska texter gestaltar Maria Ericson människans upplevelse och längtan efter natur, jord och blommor. Martin Bergström väver samman allt med kostym och växtlighet. Övriga medverkande är Dan Söderqvist, musik och ljudbild, Erik Westerlund, ljusdesign, samt Thomas Klementsson, fotograf och filmregissör.

Under heldagsworkshopen den 27 augusti får deltagarna ta del av konstnärernas praktik och arbeta kring bild och form, rörelse och röst- och textarbete tillsammans med Helena Franzén, Martin Bergström och Maria Ericson.

Biljetter och praktiskt

För att se video- och ljudinstallationer behövs entrébiljett till Julita gård. Verken visas när parken är öppen.
För att delta i performance den 26 augusti och workshop den 27 augusti behövs förköpta biljetter som finns på nordiskamuseet.se. Begränsat antal deltagare.

Projektet genomförs med stöd av Statens Kulturråd, Sörmlands sparbank samt Skepssholmsstudion.
Projektet är ett samarbete mellan Magma Dans, Teater Schahrazad, Martin Bergström och Nordiska museet, Julita gård och trädgårdar.

Författaren genererade texten delvis med AI och har reviderat och redigerat innehållet.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18