Pressmeddelande -
Sommarsäsongen på Julita gård
Sommaren på Julita gård och trädgårdar bjuder på lek, hantverks- och byggnadsvård, trädgårdsevenemang och visningar. Under säsongen gästspelar en lokal restauratör med både glassbar och smaker av Sörmland.
Säsongen på Julita gård i Sörmland startar 24 maj med helgöppet och håller öppet dagligen från 14 juni till 24 augusti. Årets stora nya event är Trädgårdsdagen 23 augusti. Huvudtema för dagen är blommor och blomsterbinderi men också trädgårdsdesign och odling i allmänhet med utställare inom trädgård och odling samt föreläsningar.
Bland sommarens många höjdpunkter finns Hantverks- och byggnadsvårdsdagen 7 juni, traditionsenligt midsommarfirande och Historiedagen 5 juli.
För de unga besökarna finns ett stort familjeområde med inspirerande lekmiljöer nära caféområdet. Det myllrande leklandskap odlar fantasi, kreativitet och hållbarhet. Här finns rum för låtsaslekar, torparliv och herrgårdsnöjen.
Julita gård är en uppskattad mötesplats i Sörmland:
– Vi är jätteglada över att samarbeta med lokala aktörer i Sörmland. I sommar gästspelar 1472 Fahrenheit och Köket på Jägernäs på Julita gård med smaker av Sörmland och en härlig glassbar vid orangeriet. Några av grödorna som finns i köksträdgården på Julita gård kommer också att dyka upp på menyn, säger Emma Weinerhall, chef publika avdelningen på Stiftelsen Nordiska museet.
Sommarens många höjdpunkter:
- 24 maj Pelargondag
- 7 juni Byggnadsvårds- och hantverksdag
- 7 juni– 24 augusti Konstutställning på tema Julita gård i Skansenmuseet med skulpturpark utomhus i samarbete med KIKK
- 15–19 juni Pionvisningar
- 23–27 juni Specialvisningar: Nordiska museets intendenter berättar om herrgårdsinredning och dukning
- 20 juni Midsommarfirande
- 27 juni Klostervisning
- 5 juli Historiedag - vandringsteater med Fogelstad Kvinnliga medborgarskola
- 12 juli Biets dag
- 12 juli–9 augusti Julitafestivalen: Klassisk musik i Skansenmuseet. Pågår 12, 19 och 26 juli, samt 2 och 9 augusti.
- 22–26 juli Visningar i köksträdgården
- 16 augusti Föreläsning: Julita styckebruk under 1600-talet med Fredrik Hernblom
- 23 augusti Julita trädgårdsdag - blommor, blomsterbinderi, trädgårdshantverk och odlingstips
- 27–28 september Äppeldagarna
Julita gård har öppet lördagar och söndagar 24 maj–8 juni samt alla dagar 14 juni–24 augusti med dagliga visningar i herrgårdsbyggnaden. Mer information finns på julitagård.se
Pressvisning
Nordiska museet bjuder in till pressvisning inför sommarsäsongen på Julita gård onsdagen 14 maj kl 10–12.
För anmälan, kontakta Sofia Hiller, pressansvarig: sofia.hiller@nordiskamuseet.se
Om Julita gård och trädgårdar
Julita gård och trädgårdar i västra Sörmland är Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. Här kan besökare utforska friluftsmuseet Julita skans, se hur ett påkostat stall såg ut i början av 1900-talet, kika in klosterhuset eller gå på visning i Stora huset. Under sommarsäsongen erbjuds evenemang, visningar och upplevelser i takt med säsongens växlingar och i butiken finns inspiration till ett hållbart lantliv.
På Julita gård finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Den siste privata ägaren Arthur Bäckström testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Idag vårdar och bevarar museet miljöerna som de sett ut sedan tiden kring år 1900. Här kan besökare utforska herrgårdsparken, Julita gårds kulturhistoriska trädgårdar och levande samlingar av pioner, fruktträd, lökar, knölar, perenner och köksväxter.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nordiska museet berättar om livet i Norden genom 500 år med människan i fokus. I de omfattande samlingarna finns en och en halv miljon föremål, sex miljoner bilder och tusentals berättelser. Museet erbjuder utställningar och upplevelser, arkiv och bibliotek, restaurang, kafé och museibutik i den storslagna, ikoniska byggnaden vid Djurgårdsbron.
Nordiska museet äger och driver även de kulturhistoriska besöksmålen Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.