Gå direkt till innehåll
Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Nyhet -

Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Nordiska museets förlag ger ut boken Julita gård Människor och landskap under tusen år som baseras på ny kunskap från aktuell forskning. Tillsammans ger 18 författare en generöst illustrerad skildring av en unik historisk plats och dess invånare, från forntid till nutid.

Sedan 1941 har stiftelsen Nordiska museet förvaltat Julita gård utanför Katrineholm i Sörmland. Idag består Julita gård av runt 300 byggnader med miljöer bevarade från förra sekelskiftet. Till gården hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner.

Julita gårds historia sträcker sig tusen år tillbaka i tiden och i den nya boken får läsaren en inblick i vikingatidens storgård, medeltidens kloster, den äldre vasatidens kungsgård, 1600-talets järnbruk, 1700- och 1800-talens högadliga storgods och 1900-talets förändringar.

Boken följer skiftningarna i landskap och bebyggelse, och lyfter fram människor som har levt sina liv i herrgårdsgemak, på bondgårdar, i torp och backstugor.

– Historien berättas utifrån det rika arkivmaterialet och den sammanhållna kulturmiljö som fortfarande existerar. Julita gård Människor och landskap under tusen år presenterar ny kunskap som kommer att spela en betydande roll för den fortsatta utvecklingen av gården och dess verksamhet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet.


Innehållsförteckning Julita gård Människor och landskap under tusen år:

  • Del 1. Storgodset växer fram: Julita under medeltiden
  • Del 2. Kungsgården på klostrets ruiner: Julita gård under vasatid och stormaktstid
  • Del 3. Sätesgård i två sekel: Julita gård under familjen Palbitzki
  • Del 4. Löjtnantens hem och herresäte: Julita gård i industrisamhället
  • Del 5. Den levande herrgården: Julita gård som grönt museum


Pressträff: fredagen den 6 september kl. 13.00-14.00 i Bäckstugan på Julita gård.
Bokens redaktörer presenterar verket och efteråt vidtar ett vetenskapligt seminarium med författarna, med inledning av professor Carsten Porskrog-Rasmussen.

Publikt evenemang: lördagen den 7 september kl. 11.00-16.00 på Julita gård.
Boksläppet firas och besökare får ta del av visningar, föredrag och vandringar i parken med de olika författarna. Läs mer om evenemanget i Julita gårds kalendarium.


För mer information och anmälan till pressträff, kontakta

Eva Skyllberg, Avdelningschef Julita gård,
tel: 08-519 545 69, e-post: eva.skyllberg@nordiskamuseet.se

Maria Ingras, Sektionschef Förmedling och Service,
tel: 08-519 546 57, e-post: maria.ingras@nordiskamuseet.se


För recensionsexemplar (tillgängliga efter 4 september), kontakta

Anders Carlsson, Nordiska museets förlag
Tel: 08-519 547 18, e-post: anders.carlsson@nordiskamuseet.se


FAKTA

Julita gård – Människor och landskap under tusen år
Red. Ulrich Lange & Göran Ulväng

Nordiska museets förlag

Publicerad i augusti 2019 på svenska

ISBN 978-91-7108-611-2


Julita gård visar hur ett sörmländskt storgods fungerade i början av 1900-talet, vilket gestaltas i utställningar och genuina historiska miljöer. Därtill arbetar Julita med att bevara kulturhistoriskt viktiga växter. Under säsongen genomförs publik verksamhet i form av visningar och en lång rad evenemang som vänder sig till olika målgrupper. 2018 tilldelades Julita gård Stora Turismpriset.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också rosor, pelargoner och pioner.

Julita gård vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård i Södermanland tilldelas Stora Turismpriset. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap, anser juryn.

Julstämning på Julita gård. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Julstämning på Julita gård 7-8 december

I år bjuder Julita gård in till julstämning med häst och vagn i parken, julsånger med Julita kyrkokör och historiska julvisningar i Stora huset. Dessutom kan besökare se herrgårdsköket från inspelningen av ”Jul med Ernst”, för glögg och berättelser om gårdens jultraditioner.

Den handmålade kinesiska tapeten i förmaket på Svindersvik är troligen tillkommen på 1760-talet. De kinesiska tapeterna beundrades för sina rika färger, exotiska motiv och höga kvalitet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Svindersviks och Härkebergas unika kulturmiljöer gör serie komplett

​Nordiska museet ger ut nya kataloger om Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. I och med dessa erbjuds för första gången en serie med samlade beskrivningar av stiftelsen Nordiska museets samtliga kulturmiljöer – museibyggnaden på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.