Gå direkt till innehåll

Ämnen: Utbildning

Insamlingen "Vi, de fördrivna" sker på den digitala insamlingsplattformen minnen.se. Foto: Nordiska museet.

Nytt forskningsprojekt samlar in levnadsberättelser från polskjudiska flyktingar

Under perioden 1967-1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva. Erfarenheterna från dessa personer tas nu tillvara för framtiden i ett nytt forskningsprojekt som drivs av Södertörns högskola med Nordiska museet som samarbetspartner.

Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Foto: Carl Thorborg.

​Nordiska museet redo för skolstart med digital insamling och storsatsning på barnens historia

Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter, den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv idag. Hittills har över 2000 elever från hela Sverige bidragit till framtida forskning.

Mångfaldsparaden i Almedalen 2016. Foto: Joakim Berndes, CC-BY, Wikimedia Commons.

Nordiska museet och Blankspot på resa i den svenska demokratin

Den 25 januari gav sig Blankspot i samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Studieförbundet Vuxenskolan och Svensk Biblioteksförening ut på en 340 mil lång reportageserie i den svenska demokratin. Reportageserien Verkliga Sverige färdas genom svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag och lyfta fram röster bortom lokalsamhället. Reportageresan kommer att undersöka vi