Gå direkt till innehåll
En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år. Foto: Carl Thorborg.
En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år. Foto: Carl Thorborg.

Pressmeddelande -

Pressvisning av Nordiska museets storsatsning för barn

Välkommen på pressvisning onsdagen den 9 september kl. 13.00–15.00.

Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter, den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv idag. Just nu arbetar över 2000 elever från hela Sverige med sina bidrag till framtida forskning.

Pressvisning av Tidsvalvet och presentation av insamlingen Mitt liv:

Onsdagen den 9 september kl. 13.00–15.00. 
Adress: Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16. Ingång via huvudentrén.

Anmäl dig senast måndagen den 7 september till sofia.hiller@nordiskamuseet.se

Vi ser till att hålla avstånd under visningen. Vill du komma på egen hand vid ett annat tillfälle?
Kontakta: sofia.hiller@nordiskamuseet.se, 08-519 545 18, 0729-73 28 30.


Om Tidsvalvet och Mitt liv:
Tidsvalvet är en ny, permanent och interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Här börjar en resa i tid och rum med nedslag i historiska händelser under de senaste 150 åren och berättelser från verkliga livsöden ur museets arkiv. Tillsammans med formgivaren Sara Wiklund har museet skapat en dramatiserad och lekfull scenografi där tidsenliga miljöer och verkliga föremål bjuder in till interaktion för såväl skolklasser som allmänhet. 

Den digitala insamlingen Mitt liv riktar sig till grundskolan och bjuder in elever till att berätta om sin tillvaro här och nu, med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen genomförs och presenteras på museisajten minnen.se/mittliv. Berättelserna blir därmed en del av Nordiska museets samlingar och kommer att finnas tillgängliga för framtidens forskare. Insamlingen kommer att pågå under flera år och är ett gemensamt projekt mellan Nordiska museet och UR. En liknande insamling gjordes 1942, i skuggan av andra världskriget. Då skildrade tusentals skolbarn sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Lotta Wallgren

Lotta Wallgren

Kommunikatör 08-519 545 17

Relaterat innehåll