Gå direkt till innehåll
Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Foto: Carl Thorborg.
Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Foto: Carl Thorborg.

Pressmeddelande -

​Nordiska museet redo för skolstart med digital insamling och storsatsning på barnens historia

Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter, den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv idag. Just nu arbetar över 2000 elever från hela Sverige med sina bidrag till framtida forskning.

Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Här börjar en resa i tid och rum med nedslag i historiska händelser under de senaste 150 åren och berättelser från verkliga livsöden ur museets arkiv. Tillsammans med formgivaren Sara Wiklund har museet skapat en dramatiserad och lekfull scenografi där tidsenliga miljöer och verkliga föremål bjuder in till interaktion för såväl skolklasser som vanliga besök. 

Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr och samtidigt förmedla att även deras egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger David Berner, utställningsproducent och projektledare på Nordiska museet.

Den digitala insamlingen Mitt liv riktar sig till grundskolor i hela landet och bjuder in elever till att berätta om sin tillvaro här och nu, med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen genomförs och presenteras på museisajten minnen.se/mittliv. Berättelserna blir därmed en del av Nordiska museets samlingar och kommer att finnas tillgängliga för framtidens forskare.

Nordiska museet genomförde en liknande insamling 1942, i skuggan av andra världskriget. Då skildrade tusentals skolbarn sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Det var inte ovanligt att barnen arbetade efter skolan, behövde be om lov för att göra läxan och hade kaniner hemma, främst som mat. Ett urval av berättelserna har digitaliserats och finns nu tillgängliga på nytt.

FAKTA
Gemensamma satsningar på barnens historia 2020
Under året har Nordiska museet och UR lanserat tre stora satsningar på barnens egen historia. Gemensamt för satsningarna är fokuset på att ge kunskap om och uppmärksamma barns historia, skapa delaktighet och att stärka barns historiemedvetenhet.

  • UR:s tv-serie Jakten på den glömda historien och radioserie Hälsning till framtiden, är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. Båda serierna är gjorda för barn i årskurs 3–6 och finns på urplay.se.
  • Den rikstäckande digitala insamlingen Mitt liv är ett flerårigt gemensamt projekt mellan Nordiska museet och UR som riktar sig till elever i grundskolan. Med start 2021 utser museet ”Årets skaffare”. Priset går till den skolklass som särskilt väl hjälpt till att spara sin samtid för framtiden.
  • Tidsvalvet, Nordiska museets nya permanenta satsning på barnens historia öppnade 1 juli. Tidsvalvet är en interaktiv upplevelse som bjuder in besökaren att resa i tiden och utforska hur barn under olika perioder klädde sig, åt, bodde, lekte, arbetade eller gick i skolan. I Tidsvalvet visas flera av de föremål och berättelser som är med i UR:s serie. Skolor kan boka besök med museets pedagoger eller ett besök på egen hand. Som ett komplement till Tidsvalvet kan skolklasser även boka ett besök i Nordiska museets nya ateljé. Läs mer om hur ett skolbesök går till här

Kontaktpersoner:
Sven Rentzhog, avdelningschef Digital interaktion, 
sven.rentzhog@nordiskamuseet.se, mobil: 070-655 05 14

David Berner, utställningsproducent och projektledare Tidsvalvet,
david.berner@nordiskamuseet.se, tel: 08-519 545 58

Ämnen

Kategorier


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll