Nyhet -
Lekstugan på Nordiska museet – en resa till 1890-talet
Hur var livet på en bondgård i slutet på 1800-talet? Med hjälp av lek, fantasi och inlevelse ger Lekstugan möjlighet för nutidsbarn och deras vuxna att förflytta sig i tiden en stund.
Lekstugan är Nordiska museets lek- och lärmiljö, en fantasivärld om livet på landet på 1890-talet som passar för barn i åldrarna 5–12 år i vuxnas sällskap. Alla föremål får användas, även de som är över hundra år gamla. På vinden, ovanför kvarnen, kan du byta om till tidsenliga kläder och sedan är det bara att hugga i med gårdens alla sysslor. Hur lagade man mat, handlade och tvättade sina kläder när det varken fanns rinnande vatten eller elektricitet? Hämta in vatten från brunnen, bär in ved till spisen, mjölka de snälla kossorna Klothilda och Gullviva, gå och handla i handelsboden, ta hästen Brunte och vagnen ner till marknaden, tvätta kläder i ån och trösta småsyskonen i vaggan. I Lekstugan finns massor att upptäcka och utforska.
Tidsresan – för bokade grupper
Skolgrupper som besöker Lekstugan är med i en dramalek i form av en tidsresa. Den innebär att man med fantasins hjälp förflyttas 100 år bakåt i tiden. Alla, både vuxna och barn, får olika roller och sysslor. Museipedagogen, Mor (eller Far) i stugan, initierar leken och för handlingen framåt. Tidsresan vänder sig till förskolebarn och elever i åk 1-2.
För mer information
Sara Källström
Chef Avd. Barn, familj och lärande
Nordiska museet
sara.kallstrom@nordiskamuseet.se
08-519 546 99
Lena Bergqvist
Museipedagog
Nordiska museet
lena.bergqvist@nordiskamuseet.se
08-519 547 71