Pressmeddelande -
Nordiska museet storsatsar på barnens egen historia
Öppnandet av Tidsvalvet, museets nya storsatsning på barnens historia, öppnar lagom till sommaren. Tidsvalvet skulle ursprungligen ha öppnat 8 maj på museet på Djurgården. Tidsvalvet är en fantasifull och utforskande kunskapsyta om barns historia i Sverige under de senaste 150 åren. Tidsvalvet utgörs av en dramatiserad och interaktiv scenografi som bjuder in besökaren att resa i tiden och uppleva hur barn under olika perioder klädde sig, åt, bodde, lekte, arbetade eller gick i skolan. Med Tidsvalvet storsatsar Nordiska museet på barns historia och den populära Lekstugan får en efterlängtad uppföljare för barn i åldrarna 8-12 år.
(Texten är uppdaterad efter publicering med anledning av händelserna kring Covid-19.)
I Tidsvalvet får besökaren göra en tidsresa med nedslag kring viktiga händelser och företeelser runt åren 1880, 1940 och 1980. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. Här kan besökarna till exempel kliva in i ett fullt möblerat barnrum, så som det kunde se ut på 1980-talets slut. I en tågkupé från 1940-talet förmedlas de sanna berättelserna om barnen Thea, Into och Grethe som på olika sätt drabbades av andra världskriget. I ett levande bibliotek berättas spökhistorier från museets arkiv, bearbetade av författaren Martin Widmark.
– Vi är stolta över att kunna erbjuda en ambitiös och genomarbetad satsning för barn mellan 8–12 år. Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr, och samtidigt förmedla att även besökarens egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger Elna Nord, projektchef på Nordiska museet.
Besöket påbörjas i arbetsrummet hos Artur Hazelius, Nordiska museets grundare. Där möter de Fabella – en nutida "skaffare" som reser i tiden och samlar in barns bortglömda historier. Hon berättar om Nordiska museet som ett hus fullt med minnen, viktiga att bevara för framtiden. I Tidsvalvet kan barnen göra ett uppdrag och själva prova på rollen som skaffare. Genom uppdraget får barnen hjälpa till att fylla luckor i barns historia, samtidigt som de får reflektera över hur levnadsvillkoren för barn har förändrats över tid. I slutet av besöket går det att dela med sig av sina egna tankar om hur det är att vara barn idag. Bidraget skannas in av besökaren och sparas i museets arkiv via en spännande minnesmaskin.
Tidsvalvet ligger i ett av museets vackraste rum, som nu öppnas upp och blir en publik yta. Här visas cirka 200 kulturhistoriska föremål från museets samlingar i en dramatiserad och interaktiv scenografi. Tidsvalvet är producerad av Nordiska museet och formgiven av Sara Wiklund, som bland annat varit produktionsdesigner för SVT:s julkalender Selmas Saga och nu senast för tv-serien Ture Sventon.
– Tillsammans med formgivaren Sara Wiklund har museets verkstad skapat en autentisk historisk miljö med hög känsla för fantasifulla detaljer och material, säger museichef Sanne Houby-Nielsen.
Rikstäckande digital insamling om barns liv i samarbete med UR
Tillsammans med UR vill Nordiska museet ge kunskap om och uppmärksamma barns historia och stärka barns historiemedvetenhet. Som en del av det har UR producerat tv-serien Jakten på den glömda historien och radioserien Hälsning till framtiden inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. Båda serierna är gjorda för barn i årskurs 3-6 och finns på UR Play. I vår startar även Nordiska museet och UR den rikstäckande digitala insamlingen Mitt liv, där skolbarn i åldrarna 10-12 år får lämna in berättelser om sin tillvaro här och nu. Insamlingen av berättelser blir därmed en del av Nordiska museets samlingar och bidrag till framtida forskning. Insamlingen sker på: mittliv.minnen.se
Ateljé
I anslutning till Tidsvalvet finns en helt ny skaparverkstad i form av en ljus och vacker ateljé. Här kan skolklasser boka in sig tillsammans med en av museets pedagoger i anslutning till sitt besök, eller frikopplat från Tidsvalvet. Under helger och lov erbjuds familjepubliken kreativa och lustfyllda workshops i ateljén. Tema varierar efter säsong, utställning eller aktuella ämnen. Gemensamt för alla workshops är hantverk, återbruk, kunskap och kopplingar till Nordiska museet.
För mer information, kontakta:
Sofia Hiller, pressansvarig Nordiska museet
Tel: 0729-732 830, e-post: sofia.hiller@nordiskamuseet.se
David Berner, utställningsproducent Nordiska museet
Tel: 070-9709083, e-post: david.berner@nordiskamuseet.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.