Gå direkt till innehåll
Årets vinnare är elever i årskurs 5 på Furutorpskolan i Hässleholm och årskurs 5 på Kvibergsskolan i Göteborg.
Årets vinnare är elever i årskurs 5 på Furutorpskolan i Hässleholm och årskurs 5 på Kvibergsskolan i Göteborg.

Pressmeddelande -

Trippel leverpastejmacka och framtidsdrömmar blir kulturarv – nu prisas elever i Göteborg och Hässleholm

För femte året delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden med levande och insiktsfulla berättelser. Årets vinnare är elever i årskurs 5 på Furutorpskolan i Hässleholm och årskurs 5 på Kvibergsskolan i Göteborg.

– Hemma så behöver jag hjälpa till. Jag tjänar 200 kronor varje månad. I din tid så är det säkert inte mycket, men du vet…inflation, berättar en elev från Kvibergsskolan i Göteborg.

På Furutorpsskolan i Vinslöv, Hässleholms kommun, skildrar en av eleverna något ännu mer vardagligt, sina matvanor:
– När jag har kommit hem så brukar jag äta en trippel leverpastejmacka med gurka. Sen brukar jag gå ut i verkstan.


Juryns motiveringar till Årets Skaffare

Årskurs 5 A på Furutorpskolan i Vinslöv, Hässleholms kommun, tilldelas priset Årets Skaffare år 2025:
“Eleverna i Furutorpskolan ger framtidens läsare inblick i hur teknik kan användas i klassrummet. Att läraren till exempel har en mikrofon för att förstärka rösten och att många skoluppgifter görs i en digital plattform. Men de berättar också om rasterna och den högst analoga leken flaggan. En lek som bara fortsätter alla raster under hela dagen.

Eleverna delar även med sig av livet utanför skolan med morgontrötthet, husdjur, vardagsmat och hobbys som fotboll, traktorer och dans. Med sina bidrag hjälper eleverna morgondagens människor att förstå hur det är att leva som barn i mitten av 2020-talet.”

Årskurs 5 Alfa på Kvibergsskolan i Göteborg tilldelas priset Årets Skaffare år 2025:

“Eleverna i Kvibergsskolan skriver för framtidens läsare. De berättar att fritids är en plats där man lämnar sitt barn om man jobbar sent. Och att skrolla på mobilen och att klä sig i jeans och hoodie är helt normalt för barn på 2020-talet.

Vi får också ta del av drömmar om att bli fotbollsproffs, vi får läsa om en bokcirkel anordnad av skolans bibliotek, om sminkrutiner på morgonen och vilka ingredienser som ingår i en riktigt god smoothie. Med sina bidrag hjälper eleverna morgondagens människor att förstå hur det är att leva som barn i mitten av 2020-talet.“


Om insamlingen Mitt liv och priset Årets Skaffare

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen presenteras i den digitala utställningen mittliv.nordiskamuseet.se. Genom insamlingen får barns egna röster bidra till framtidens förståelse av hur det var att leva i Sverige på 2020-talet.

Sedan starten deltar 753 klasser fördelade på 408 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella i söder. Tillsammans har de producerat och skickat in över 7000 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Till årets tävling har det kommit in totalt 748 nya bidrag. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen “Årets skaffare 2025”. Ordet “skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar.

Priset delades ut idag vid en digital ceremoni av Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet och Kalle Sandhammar, vd på UR.

Alla lärare och skolor i Sverige är välkomna att engagera sig i insamlingen "Mitt liv" och deltar därmed i tävlingen “Årets skaffare 2026”. All information om hur man kommer igång med sin klass finns på: mittliv.nordiskamuseet.se.

Insamlingsprojektet "Mitt liv" nominerades till Årets pedagogiska pris 2021.


Utmärkelsen “Årets skaffare” delas ut under tio år 

Utmärkelsen “Årets skaffare” delas ut till två skolklasser och delades ut första gången 2021. ”Årets skaffare 2025” baseras på bidrag som kom in under perioden 1 mars 2024 till 28 februari 2025 med prisutdelning 7 maj. Under perioden kom totalt 748 nya bidrag in. Insamlingen pågår till 2030 och täcker därmed hela 2020-talet.

Fakta om Nordiska museets skaffare  
Grunden till Nordiska museets samlingar började byggas upp för 150 år sedan av Artur Hazelius och en rad frivilliga medhjälpare som samlade in föremål, minnen och berättelser för att bevara dem från glömska. Artur Hazelius kallade sina medhjälpare för "skaffare". 


Elevernas berättelser finns publicerade
På denna karta finns alla publicerade bidrag om en dag i mitt liv.

Juryn till utmärkelsen “Årets skaffare” består av:
Maria Maxén och Wenke Rundberg på Nordiska museet
Peter Gröndal, lärare och läromedelsförfattare
Mikaela Périer, UR

Samarbete med UR

UR:s äventyrsserier för målgruppen ”Jakten på den glömda historien”, tv, och ”Hälsning till framtiden”, radio, är en del av arbetsmaterialet och fungerar som inspiration åt eleverna. I tv-serien möter barnen skaffaren Fabella, som utsetts av Minnet att resa i tiden och samla in barns historier från förr. Hennes uppdrag är att föra barnens berättelser till Minnesarkivet. I radioserien, som är en förlängning av tv-serien, bygger dramat på verkliga berättelser och brev skrivna av barn som levde förr. Även här är Fabella med, och har som uppgift att se till att barns historier sparas. Båda serierna hjälper barn att inse värdet av sin egen historia och finns att se på UR Play.

Kontaktpersoner:

Sofia Hiller, pressansvarig Nordiska museet
sofia.hiller@nordiskamuseet.se, tel: 08-519 545 18

Karoline Malitzki, pressansvarig UR
karoline.malitzki@ur.se, tel: 070-839 94 92

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter