Nyhet -
Nordiska museet och Blankspot på resa i den svenska demokratin
Den 25 januari gav sig Blankspot i samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Studieförbundet Vuxenskolan och Svensk Biblioteksförening ut på en 340 mil lång reportageserie i den svenska demokratin. Reportageserien Verkliga Sverige färdas genom svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag och lyfta fram röster bortom lokalsamhället. Reportageresan kommer att undersöka vilka arenor för kunskapsutbyten mellan människor som finns.
Nordiska museet dokumenterar samtid och historia i Sverige och Norden. Ett av de områden museet prioriterar under 2018 är demokrati och inflytande. Som en del av Blankspots resa kommer Nordiska museet att dokumentera den enskilda individens engagemang och möjlighet att göra sin röst hörd. Nordiska museet vill undersöka om du tycker att du kan påverka samhället idag genom att göra din röst hörd och vilka samhällsfrågor du tycker är viktiga att engagera dig i för att kunna påverka din vardag.
-Nordiska museet handlar om människor i Norden och deras vardag. För oss är detta samarbete ett självklart och utmärkt sätt att både förvärva nytt material från vår samtid och kunna blicka bakåt och bidra med viktiga berättelser från våra samlingar, säger Sanne Houby Nielsen, Styresman Nordiska museet.
Ramen för reportageserien Verkliga Sverige är Selma Lagerlöfs läsebok Nils Holgerssons underbara resa. När boken skrevs hade de första flygplanen precis lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de som finns idag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv? Hur löser man de nya bildningsbehoven? Var finns kunskapsklyftorna? Hur engagerar man sig? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet?
–Vi tror att många gör sin röst hörd idag, men förstås i helt andra kanaler än på Selma Lagerlöfs tid. Många uttrycker åsikter och tankar till exempel i sociala medier, direkt från sin mobiltelefon. Nordiska museet har genom webbplatsen www.minnen.se velat skapa en kanal in till museets samlingar där vem som helst kan bidra och på så sätt göra sin röst hörd till kommande generationer, säger Kajsa Hartig, projektledare på Nordiska museet.
–De förändringar Sverige går igenom idag, från industri- till kunskapssamhälle, medför både utmaningar och möjligheter. Globalisering, urbanisering och digitalisering skapar klyftor, men även hopp och framtidstro. Detta vill vi belysa på ett rättvisande sätt, säger Brit Stakston, VD Blankspot.
Delar av de samtal och det material som Blankspots reportageresa resulterar i kommer att samlas in av Nordiska museets arkiv. Det samlade materialet och svaren från insamlingsuppropet Att göra sin röst hörd arkiveras för kommande generationer och forskning och bildar underlag för framtida utställningar och publikationer vid Nordiska museet.
Ett viktigt inslag på resan blir möten med elever och lärare på skolor runt om i landet. Både Nordiska museet och Blankspot bedriver skolprojekt där eleverna själva får skriva demokratihistoria på Wikipedia samt delta i det journalistiska arbetet. Att förstå hur kunskap byggs upp, vara källkritiskt och att kunna skilja på riktiga nyheter från fejknyheter är viktiga inslag i arbetet.
På Minnen.se kan man redan nu vara med och skriva en del av Sveriges historia. För den som vill går det också bra att spela in ett tal för framtiden.
För mer information om skolprojekten
Att skriva demokratihistoria på Wikipedia
Journalistiken i klassrummet
Kontaktpersoner
Blankspot och reportageresan Verkliga Sverige, skolprojektet Journalistiken i klassrummet
Brit Stakston,
VD Blankspot,
0733-83 33 66, brit@blankspot.se
Nordiska museets insamling Att göra sin röst hörd
Jonas Engman
Arkivchef
08-51954726, jonas.engman@nordiskamuseet.se
Nordiska museets skolprojekt Att skriva demokratihistoria på Wikipedia
Aron Ambrosiani
Digital producent,
08-51954564, aron.ambrosiani@nordiskamuseet.se
Nordiska museet presskontakt
Sofia Hiller,
Pressansvarig,
08-519 545 18, sofia.hiller@nordiskamuseet.se