Gå direkt till innehåll
Foto: Emma Fredriksson
Foto: Emma Fredriksson

Nyhet -

Medalj- och stipendieutdelning under Nordiska museets högtidsdag 2017

Tisdagen den 24 oktober firar Nordiska museet sin högtidsdag på traditionellt vis med medalj- och stipendieutdelning i museets stora hall. Under dagen utdelas två Hazeliusmedaljer i silver samt Mats Rehnbergs stipendium. Hazeliusmedaljen har delats ut på museets högtidsdag sedan 1924.

Hazeliusmedaljen i silver tilldelas
Birgitta Dahl för förtjänstfulla insatser som ordförande i Nordiska museets nämnd och för sitt mångåriga engagemang för den textila hemslöjden och för den svenska hemslöjdsrörelsen.

Stiftelsen Lagersberg för stöd av vetenskaplig forskning i jordbrukets historia och kulturminnesvård i samarbete med Nordiska museet och Julita Gård. Medaljen mottas av Fredrik Sterzel, justitieråd och ordförande i Stiftelsen Lagersberg

Mats Rehnbergs stipendium tilldelas
Aida Jobarteh, masterstudent i etnologi, för en angelägen studie av hur ”drömmen om Europa” driver unga gambier att fly sina hem på farofyllda vägar över hav och nationsgränser i strävan efter ett bättre liv.

Nordiska museets högtidsdag
Högtidsdagen är en viktig dag i museets historia. Den 24 oktober 1873 öppnade museets första utställning under namnet Skandinavisk-etnografiska samlingen. Lokalerna låg då på Drottninggatan 71A i Stockholm innan huset på Djurgården stod klart i juni 1907. Hazeliusmedaljen har delats ut på museets högtidsdag sedan 1924.
 
Hazeliusmedaljen

Delas ut till personer som inlagt förtjänster om utforskningen av sin hembygd och/eller gjort insatser till kulturminnesforskningens fromma-alldeles särskilt till dem som därvid stått i kontakt med Nordiska museet. Medaljerna finns i valörerna guld, silver och brons och har delats ut sedan 1924. Hazeliusmedaljen präglades första gången 1893 och överlämnades i guld till Artur Hazelius i samband med hans 60-årsdag den 30 november nämnda år.

Mats Rehnbergs minnesfond
Vid professor Mats Rehnbergs bortgång instiftades en fond vars ändamål är att främja nordisk etnologisk forskning. Stipendiet är ett stöd för unga forskare eller studeranden i etnologi med anknytning till Etnologiska institutionen vid Stockholms universitet och skall utgöra bidrag till kostnader för insamling och bearbetning av material, resor, deltagande i konferenser och dylikt med anknytning till pågående forskning.

Kontakt
Lena Palmqvist
Kunskap och förmedling
lena.palmqvist@nordiskamuseet.se
08 519 546 50

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18