Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Från vänster: Åsa Rehnberg, Gurbet Peker, Tobias Svanelid, Sebastian Selvén, Sara Håkansson, Sanne Houby-Nielsen, Anna-Karin Jobs Arnberg, Lotten Gustafsson Reinius och Ulla-Karin Warberg.

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2024

I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

Projekten omfattar en bredd av fotografer som skildrar människor, platser, föremål och händelser kopplade till vardagslivet i Norden. Foton: Bo Trenter och Gösta Glase (nedre raden, vänster och höger), Nordiska museet.

Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen i nya projekt

Nordiska museet fortsätter att rädda och digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar. Under perioden 2024-2026 pågår två digitaliseringsprojekt med syfte att säkra material som riskerar att annars brytas ner. Bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.

Under två intensiva år har Nordiska museet, i nära samarbete med KulturIT och Wikimedia Sverige, arbetat med att konservera och digitisera bilder från museets fotoarkiv. Foto: Erik Holmén (överst till vänster) och KW Gullers, Nordiska museet.

Ny rapport om bevarande och digitisering av 100 000 bildminnen

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i norra i Europa. Nu publiceras slutrapporten för projektet 100 000 Bildminnen, där vattenskadade bilder har räddats, digitiserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

Under två intensiva år har Nordiska museet, i nära samarbete med KulturIT och Wikimedia Sverige, arbetat med att konservera och digitalisera bilder från museets fotoarkiv. Foto: Erik Holmén (överst till vänster) och KW Gullers, Nordiska museet.

100 000 kulturhistoriska foton räddade och digitaliserade

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. Nu avslutas ett stort projekt där 100 000 bilder har räddats, digitaliserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

Den digitala insamlingen “Min släktresa” välkomnar allmänheten att berätta om sin släktforskning. Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet.

Nordiska museet samlar in släktforskarnas fynd i ny stor insamling

En av Sveriges största gräsrotsrörelser, släktforskarna, är föremål för en ny digital insamling, kopplad till ett flerårigt forskningsprojekt. Nordiska museet söker, ihop med forskare från Södertörns högskola och Mittuniversitetet, nu allmänhetens berättelser om den egna släkten.

Boken är indelad i fem århundraden och belyser hur välfärdsstaten Sverige tog form och tillsammans med sina grannländer blev dagens Norden.

Ny populärvetenskaplig bok berättar om livet i Norden under 500 år

Den 10 februari öppnar Nordiska museet sin mest omfattande utställning hittills – Nordbor. I anslutning till utställningen utkommer en rikt illustrerad populärvetenskaplig bok med samma namn där ett femtiotal forskare och specialister presenterar aktuell kunskap om livet i Norden från 1500-talet till idag.

Bidragen visar bland annat hur barn i Sverige levt under andra världskriget, under 70-talets oljekris och under coronapandemin.

Ny utställning online om barns vardag

Över 5000 berättelser ställs nu ut på webben i den digitala utställningen Mitt liv. Där kan besökaren jämföra barns vardag från år 1942, 1973 och i nutid.

Utställningen skildrar rörelser, möten och förändringar genom århundradena och tar fasta på viktiga brytpunkter och händelser som format historien. Foto: Emil Fagander, Nordiska museet.

Nordiska museet utforskar livet i Norden i sin största utställning någonsin

Som en final på museets 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet sin största utställningssatsning någonsin – Nordbor. Med hjälp av 4000 föremål, bilder och arkivmaterial ur museets omfattande samlingar är utställningen Nordbor en sammanhållen berättelse om livet i Sverige och Norden under 500 år genom fyra årstider. Efter fem års förberedelser öppnar utställningen den 10 februari 2024.

Riksbankens Jubileumsfond stöttar forskning om skogsförlust och återförtrollning

Riksbankens Jubileumsfond stöttar forskning om skogsförlust och återförtrollning

Hallwylska professorn vid Nordiska museet, tillika professorn i etnologi vid Stockholms universitet, Gustafsson Reinius tilldelades nyligen 4,4 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond. Pengarna finansierar det treåriga forskningsprojektet "Den förlorade skogen; förnyade relationer och rituell återförtrollning" som leds av Lotten Gustafsson Reinius.

Nordiska museet välkomnar dagboksanteckningar, berättelser, bilder och filmer från den 24 oktober 2023. Foto: Hans Ekestang, Nordiska museet.

Nordiska museet önskar vardagsberättelser från 24 oktober i 150-årspresent

Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde i samband med sitt 100-årsjubileum den 24 oktober 1973. Människor i alla åldrar uppmuntrades till att berätta om just den dagen och skicka in sin berättelse. Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och en likadan insamlingen görs igen.

Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Visionär framtidsdag på Nordiska museet

Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla. Välkommen på pressträff med besök i arkivet tisdagen den 24 januari kl 9. Föranmälan senast 23 januari.

Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet.

Inbjudan till pressvisning av "Arktis – medan isen smälter"

Den 10 oktober öppnar Nordiska museet sin storsatsning "Arktis – medan isen smälter" efter tre års intensiva förberedelser. Det är den första utställningen om människors liv i hela det cirkumpolära området, en av de regioner i världen där klimatförändringarna märks allra mest. Utställningen bygger på ett nära samarbete med forskare och experter från hela Norden och upptar drygt 2 000 kvadratmeter.

Vatnajökull, Route 1, från utställningen "Arktis – medan isen smälter". Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet.

Nordiska museet presenterar stor utställning om livet i Arktis

Den 10 oktober öppnar Nordiska museet sin storsatsning "Arktis – medan isen smälter" efter tre års intensiva förberedelser. Det är den första utställningen om människors liv i hela det cirkumpolära området, en av de regioner i världen där klimatförändringarna märks allra mest. Utställningen bygger på ett nära samarbete med forskare och experter från hela Norden och upptar ca 2 000 kvadratmeter.

Longyearbyen, Svalbard. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Arktis tar plats på Nordiska museet

I Arktis har människor levt i tusentals år. Idag möter denna del av världen utmaningar som berör oss alla. Nordiska museets kommande storsatsning Arktis – medan isen smälter låter besökarna möta människorna från några av jordens kallaste platser – en värld där livsvillkoren är i stark förändring. Utställningen öppnar den 10 oktober.

Nordiskt ljus, foto Karolina Kristensson, Nordiska museet

Hur formar ljuset och mörkret vårt liv? Det nordiska ljuset blir fokus på Nordiska museet

Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Den 29 oktober är det premiär för Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus. Under ett helt år fylls museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.

Utforska fyra seklers markhistoria genom Tidskikaren

Utforska fyra seklers markhistoria genom Tidskikaren

Ängen, som var en vanlig marktyp på 1700-talet, är idag i princip försvunnen. Ängar och hagar har lämnat plats till skogar och åkrar. Små åkertegar har slagits ihop till stora åkrar. När och hur hände det här? Tidskikaren är en interaktiv karta som visar odlingslandskapets förändringar kring Julita gård i Södermanland från 1700-talet till idag.

Pressträff 4/11 om Ostfestivalen 2015 på Nordiska museet

Det pratas, provas, testas, ystas och äts mer ost än någonsin i Sverige. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar SIK, LRF och Nordiska museet för andra gången Ostfestivalen – Osten i våra hjärtan den 13-15 februari 2015 i stora hallen på Nordiska museet.

Visa mer