Pressmeddelande -
Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2024
I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.
Den 24 oktober är Nordiska museets högtidsdag. Den 24 oktober 1873 öppnade museets första utställning på Drottninggatan i Stockholm, innan huset på Djurgården stod klart i juni 1907.
Hazeliusmedaljen
Hazeliusmedaljen delas ut till personer som "har inlagt direkt förtjänst om museets verksamhet". Hazeliusmedaljen präglades första gången 1893 och överlämnades i guld till Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, i samband med hans 60-årsdag den 30 november. Medaljerna finns numera i valörerna guld, silver och brons, i år delas Hazeliusmedaljen ut i guld och silver.
Britta Marakatt-Labba, textilkonstnärinna, målare och grafiker, tilldelas Hazeliusmedaljen i guld för sin hantverksskicklighet i tekniken fritt broderi och för berättelserna hon förmedlar genom sina broderier: de vardagsnära, de mytiska och de högaktuella. I över fyrtio år har Britta Marakatt-Labba använt sig av fritt broderi som uttrycksmedel för att gestalta samisk historia och kultur. Broderierna är väl förankrade i den långa traditionen av fritt broderi som går tillbaka till medeltiden och hennes arbeten kan också jämföras med de folkliga målade bonaderna där en bild kan berätta om en hel värld. Det fria broderiet är uttryck för berättelser som Nordiska museet värnat genom 150 år.
Tobias Svanelid, journalist och hedersdoktor vid Stockholms universitet, tilldelas Hazeliusmedaljen i silver, för sitt mer än 20-åriga värv som programledare, producent och redaktör för Vetenskapsradion Historia i P1. Med hjälp av de främsta experterna inom historia, arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, idéhistoria, ekonomisk historia och etnologi har Tobias Svanelid på ett förtjänstfullt sätt förmedlat historiska kunskaper till en bred allmänhet.
Resestipendier ur Stiftelsen Harald Hvarfners minnesfond
Samlingsantikvariegruppen på Dalarnas museum tilldelas 40 000 kronor för en studieresa till Røros, Norge, för att studera handelsförbindelserna mellan Dalarna och Norge. Handeln med Norge var under flera århundraden utbredd i hela länet och det finns ett stort antal uppgifter såväl på norska som på svenska sidan om den stora roll Røros har spelat i varuutbytet med Dalarna.
Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare
Gurbet Peker tilldelas ett stipendium om 14 000 kronor ur Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare för att genomföra fältarbete och intervjuer under 2025 för sitt avhandlingsarbete om fåret och ullens kulturella och ekonomiska roller på Gotland.
Simon Halberg tilldelas ett stipendium om 14 000 kronor ur Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare för att genomföra fältarbete och intervjuer under 2025 för sitt avhandlingsarbete, The Sleepless Land. Fossilisation and Peasant Kinship on the Scandinavian Plains.
Kontaktperson:
Ulla-Karin Warberg, intendent
ulla.karin.warberg@nordiskamuseet.se
Tel: 08-519 545 38
Ämnen
Regioner
Nordiska museet berättar om livet i Norden genom 500 år med människan i fokus. I de omfattande samlingarna finns en och en halv miljon föremål, sex miljoner bilder och tusentals berättelser. Museet erbjuder utställningar och upplevelser, arkiv och bibliotek, restaurang, kafé och museibutik i den storslagna, ikoniska byggnaden vid Djurgårdsbron.
Nordiska museet äger och driver även de kulturhistoriska besöksmålen Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.