Gå direkt till innehåll
Nordiska museet välkomnar dagboksanteckningar, berättelser, bilder och filmer från den 24 oktober 2023. Foto: Hans Ekestang, Nordiska museet.
Nordiska museet välkomnar dagboksanteckningar, berättelser, bilder och filmer från den 24 oktober 2023. Foto: Hans Ekestang, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet önskar vardagsberättelser från 24 oktober i 150-årspresent

Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde i samband med sitt 100-årsjubileum den 24 oktober 1973. Människor i alla åldrar uppmuntrades till att berätta om just den dagen och skicka in sin berättelse. Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och en likadan insamlingen görs igen.

År 1973 var ambitionen att det skulle bli den mest väldokumenterade dagen i museets historia. I efterhand är det osäkert om så verkligen blev fallet, men allmänheten skickade in över 100 brev och bilder som sedan hamnade i museets arkiv.

­ Det är svårt att se gemensamma drag i breven. Men nog är det tydligt att de ensamma blivit ännu ensammare, särskilt i glesbygden. Många lyssnar ofta på radion och är mycket engagerade i internationella frågor, sa den dåvarande intendenten som läste igenom och registrerade alla breven år 1973.

I berättelserna finns spår av tiden som rådde just då. Det pratades mycket om IB-affären och statskuppen i Chile på radion. Det var stor uppståndelse kring Watergateskandalen och startpunkten för en utbredd oljekris till följd av det pågående kriget i mellanöstern, som precis hade resulterat i en kortvarig vapenvila.

Många av berättelserna var samtidigt vardagliga och handlade om det ovanligt kalla vädret, hur man tog sig till jobbet, eller vad man åt under dagen. Flera barn deltog också i insamlingen. Barnen berättar vad de fick lära sig i skolan, gjorde på rasterna och på fritiden. Flera av barnen ritade även teckningar som illustrerade något de gjort under dagen. En unik inblick i hur en dag kunde se ut för 50 år sedan. Läs ett urval av berättelserna från 1973 här: minnen.se/tema/24-oktober-1973

I samband med museets 150-årsdag den 24 oktober görs en likadan insamling för framtidens forskare att se tillbaka på. Vem som helst kan lämna en födelsedagspresent till museet och framtiden genom att berätta om sin dag. Berättelser lämnas in digitalt via formulär på minnen.se. Insamlingen öppnar den 24 oktober, men kommer att pågå under en månad för de som vill delta i efterhand.

Här kan den som vill lämna sin berättelse den 24 oktober: minnen.se/tema/24-oktober-2023Citat ur insamlingen från den 24 oktober 1973

Artur, 51 år, Blekinge:

”Jag har just anlänt till hotell Pan. I denna stad skall jag stanna tills det blir dags att medfölja ett flygplan, som avgår härifrån kl. 1730 mot Abadan. I Atén är det 20°C varmt. Hemma i Lyckeby hade vi snö då jag lämnade i går morse. Säsongens första snö hade fallit under natten, ovanligt tidigt för årstiden.”

Hela berättelsen finns på: minnen.se/tema/24-oktober-1973/22869

Anders, 12 år, Örebro kommun:

"I går var oljebilen här. Den fyllde i cirka 5000 liter olja. På tal om olja, så är det just nu ett "oljekrig" mellan Israel och oljeländerna i mellanöstern. U.S.A. stöder Israel. "Oljeländerna" hotar med att skära av oljetillförseln till U.S.A. om U.S.A. fortsätter att stödja Israel."

Hela berättelsen finns på: minnen.se/tema/24-oktober-1973/22896

Gudrun, 60 år, Sundsvall:

"Någon ringer från brandkåren och meddelar att det hänt en trafikolycka i närheten av järnvägsstationen. En person påkörd men vi vet inte än om denne lever. Klasse fann att det inte var något att fota. Kvällen verkar bli lugn. Värre blir det imorgon kväll då Timrå spelar ishockey hemma. Tre personer kommer troligen att läsa in referat, uttalanden och krönika. Det betyder minst en timmes oavbruten utskrivning under stor tidspress och dessförinnan ett evinnerligt svarande i telefon när folk köar för att få höra hur ställningen är. Ishockeyn tillhör för min del säsongens mest påfrestande händelser."

Hela berättelsen finns på: minnen.se/tema/24-oktober-1973/22871

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll