Gå direkt till innehåll
Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.
Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Visionär framtidsdag på Nordiska museet

Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

­– Under den här dagen vrider och vänder vi på framtiderna. Både de som väntade oss förr och de vi blickar framåt mot nu. Dagens debatt präglas av ett kortsiktigt tänkande med fokus på akuta problem, samtidigt som allmänheten efterfrågar hållbara samhällsvisioner. Med framtidsdagen vill vi inspirera till ett mer långsiktigt tänkande och genom praktiska exempel visa på hur bedömningar, värden och tänkande förändras om vi tillsammans planerar för hundra år i stället för fyra år framåt, säger Sven Rentzhog chef för framtidsfrågor på Nordiska museet.

I hundratals år har synen på framtiden genererat dramatiska idéer om både utopi och undergång, men med dagens galopperande klimatkris har en allt mer konkret ”framtidsmedvetenhet” vuxit fram både i Norden och resten av världen. Under dagen diskuteras: Vem ska bestämma? Vad hoppas vi på? Kan tekniken rädda oss eller är den i själva verket ett hot?

– Alla tänker någon gång på framtiden. Kanske med oro eller tillförsikt. Vår förhoppning med den här dagen och de spännande talare vi bjudit in är att ge alla som kommer och lyssnar lite nya insikter om framtiden och om att det är vi alla som är med och skapar den, säger Staffan Julén, kommunikationschef på Institutet för framtidsstudier.

Framtidsdagen, som vänder sig till allmänheten, går av stapeln på Nordiska museet och är ett samarbete mellan 50-årsfirande Institutet för framtidsstudier och 150-årsjubilerande Nordiska museet. Evenemanget är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”.

Bland medverkande på dagen märks Anne Beate Hovind (Norge), styrelseordförande Future Library, Lise Lykke Steffensen (Danmark), direktör för NordGen, som driver Svalbards fröbank, och Mats Lekander, professor i psykologi vid KI och SU. Liksom författare, filosofer, aktivister och politiker, samt experter och forskare från Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier. Moderator är journalisten Cecilia Garme. Se hela programmet här.



579 berättelser om framtiden

Jubileumsinsamlingen “Vår framtid – en spaning efter Norden 2173” har sedan starten i februari fått in 579 berättelser. Bland personerna som deltagit är en klar majoritet nöjda med hur deras liv ser ut i dag, även om de med oro ser på utvecklingen i samhället i stort. Många uttrycker en frustration över en hög stress i vardagen med konsekvens att vi har för lite tid för varandra. Många diskuterar också människans framtid som en social varelse och hur vi förhåller oss till teknik, varandra och klimatet. En trend i svaren är en önskan att kunna leva enklare, där individens frihet är större och där man äger mer av sin tid.

En polariserad bild av framtiden märks i svaren: År 2173 har kanske ett stort krig eller klimatförändringar gjort jorden obeboelig, eller så har vi lyckats vända klimatförändringarna och lever i ett friare och rättvisare samhälle. Kopplat till det senare ger många förslag till hur vi kan leva mer cirkulärt och hållbart. Läs mer om insamlingen och ta del av berättelserna: varframtid.nordiskamuseet.se

Insamlingen fortsätter hela 2024. Under framtidsdagen 11 november kommer fler rön från de insamlade berättelserna att presenteras, liksom nedslag från tidigare insamlingar från Nordiska museet.

Citat ur insamlingen Vår framtid om livet år 2173

Mimmi, 22 år, Tjörn:

”Jag vill tro att vi har gjort skoldagarna och arbetsdagarna kortare så att människor orkar mer. Jag hoppas att vi har börjat vara ute i skogen mer och att vi lever i en harmoni med naturen istället för att kriga mot den. Jag vill tro att fattigdom, hemlöshet, rasism, homofobi, våld och många andra hatiska handlingar bara är något ni läser om i historieböckerna istället för nyheterna.”
Hela berättelsen finns på: https://varframtid.nordiskamuseet.se/memories/berattat-av-mimmi-melander/

Jesper, 50 år, Varnhem:

“Det medmänskliga, miljövänliga, hållbara sättet kommer vara allenarådande om 150 år. Mänskligheten kommer inte vara fulländad och utan problem då heller, men många av de problem vi har idag kommer vara borta. Jag tror på mänskligheten och mänsklighetens kraft, den har tagit oss genom svält, katastrofer, pest och krig. Den har tagit oss ut i rymden och över världshaven. Vi kommer vara mycket starkare som art om 150 år!”
Hela berättelsen finns på: https://varframtid.nordiskamuseet.se/memories/berattat-av-jesper-welin/

Birgit, 63 år, Malmö:

”Jag tror att AI har tagit över och att vi mår mentalt ännu mycket sämre än idag. Vi måste tillbaka till naturen. Vill inte tänka på denna framtid. Tycker synd om alla barn och djuren som ska leva i konsekvenserna av denna klimatförändring som orsakats av den mänskliga girigheten…”
Hela berättelsen finns på: https://varframtid.nordiskamuseet.se/memories/berattat-av-birgit-k/

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

Relaterade event

Vår framtid - en dag om de långa perspektiven

Vår framtid - en dag om de långa perspektiven

Tid 11 November 2023 10:30 – 15:00

Plats Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm