Gå direkt till innehåll
Den digitala insamlingen “Min släktresa” välkomnar allmänheten att berätta om sin släktforskning. Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet.
Den digitala insamlingen “Min släktresa” välkomnar allmänheten att berätta om sin släktforskning. Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet samlar in släktforskarnas fynd i ny stor insamling

En av Sveriges största gräsrotsrörelser, släktforskarna, är föremål för en ny digital insamling, kopplad till ett flerårigt forskningsprojekt. Nordiska museet söker, ihop med forskare från Södertörns högskola och Mittuniversitetet, nu allmänhetens berättelser om den egna släkten.

– Släktforskarna är en stor gräsrotsrörelse som över hela landet gör en viktig insats för att spara vår gemensamma historia. Med den här insamlingen hoppas vi kunna uppmärksamma dessa eldsjälar. Vi hoppas även att kunna lyfta hundratals människoöden ur historiens glömska och framtidssäkra deras berättelser i våra samlingar, säger Jörgen Löwenfeldt, projektledare för digitala insamlingar på Nordiska museet.

Med den långa historia av folkbokföring är Sverige ett av de mest fördelaktiga länderna i världen för att bedriva släktforskning. Sedan 1960-talet har intresset växt i omfattning, inte minst de senaste decennierna genom nya släktforskningssajter och DNA-teknik.

– I kölvattnet av allt detta kan släktforskning idag ses som en av de viktigaste gräsrotsverksamheterna för att skapa kulturella minnen och släktforskningen verkar också ha stor personlig betydelse för många. Frågorna som ställs i insamlingen utgår från vilka fynd som släktforskarna hittat i sitt sökande och hur upptäckterna påverkat hur de ser på sig själva och sin egen identitet, men också deras historiesyn mer övergripande, säger Jenny Gunnarsson Payne, professor i etnologi vid Institutionen för historia och samtidsstudier, Södertörns högskola.

Berättelserna kommer, förutom att sparas i museets samlingar, även bli en del av forskningsprojektet ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige” på Södertörns högskola och Mittuniversitetet, som finansieras av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Projektet leds av professor Jenny Gunnarsson Payne i samarbete med Samuel Edquist, Mittuniversitetet, och Emma Pihl Skoog, Södertörns högskola.

Insamlingen “Min släktresa” öppnar för allmänheten torsdagen den 14 mars och pågår till 31 december 2025 på minnen.se/tema/minslaktresa

Läs mer om forskningsprojektet här: Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18