Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bilderna som digitaliseras består huvudsakligen av nitrat- samt acetatnegativ som aldrig tidigare har visats. Foton av KW Gullers från 1941-1964.

100 000 kulturhistoriska foton digitaliseras och tillgängliggörs

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. I ett nytt stort projekt digitaliserar och tillgängliggör museet 100 000 fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet.

En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Nordiska museet firar 150 år med jubileumsevenemang 

I år fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar, konserter, evenemang med extra allt och jubileumskort med entré till museets fem besöksmål. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla. Välkommen på pressträff med besök i arkivet tisdagen den 24 januari kl 9. Föranmälan senast 23 januari.

En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Nordiska museet firar 150 år under hela 2023

Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar i huset, konserter, program och jubileumskort. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och byter visuell identitet. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Trots det pågående kriget håller Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev öppet och har anpassat sin utställningsverksamhet under rådande omständigheter. Foto: Nationalmuseet för Ukrainas historia.

1,6 miljoner kronor insamlade till Ukrainas kulturarv

I mars 2022 startade Stiftelsen Nordiska museet en insamling för att ge ekonomiskt stöd till Ukrainas kulturarv. Insamlingen har engagerat många museer, institutioner, föreningar och privatpersoner. De insamlade medlen uppgår totalt till 1,6 miljoner svenska kronor och förs nu över till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev.

Exklusiv julkonsert på Nordiska museet i regi av Amanda Bergman

Nordiska museet bjöd in artisten och låtskrivaren Amanda Bergman att kurera en julkonsert. Resultatet är Hard Candy Christmas – en exklusiv julkonsert den 2 och 3 december tillsammans med Moonica Mac och Sebastian Murphy från Viagra Boys.

I en rikt illustrerad exposé sätter Susanna Strömquist fokus på tidstypiska modekreationer, plagg och fenomen som den lilla svarta, powerdräkten och aftonklänningar. Foto: Helena Bonnevier.

Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi prisas av Svensk Bokkonst

"Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966" belönas med Svensk Bokkonsts diplom 2021. Boken och utställningen är resultatet av ett omfattande research- och insamlingsarbete och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Boken är skriven av modekritikern och kulturskribenten Susanna Strömquist och utgiven av Nordiska museet med form av Malmsten Hellberg.

Från vänster: Ulla-Karin Warberg, Britt-Marie Borgström, Sören Klingnéus, Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet, Samuel Thelin, Mats Guldbrand, Susanne Beckmann och Lars Gahrn. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2022

I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen, medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.

Visa mer