Gå direkt till innehåll
Museichef Sanne Houby-Nielsen berättar om museets jubileumsår. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Museichef Sanne Houby-Nielsen berättar om museets jubileumsår. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Nyhet -

Gör dig redo för en resa i tiden – Nordiska museet fyller 150 år!

I år fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar, workshops, konserter och evenemang med extra allt.

Den 24 oktober 1873 öppnade makarna Artur och Sofi Hazelius Skandinavisk-etnografisk samling i en hyrd lokal på Drottninggatan i Stockholm. Den första utställningen visade dräkter och föremål från den försvinnande allmogekulturen mitt i industrialiseringens Stockholm. Museet blev även väldigt uppmärksammat på världsutställningen i Paris 1878.

– Paret Hazelius drömde om att visa de växande samlingarna i ett storslaget palats för folket. Det blev verklighet år 1907. Då stod den väldiga byggnaden Nordiska museet av arkitekt Isak Gustaf Claeson klar på Djurgården. Hazelius var fenomenal på att få både privatpersoner och företag att donera medel till sin byggnadsfond som möjliggjorde det påkostade museibygget, som från början var tänkt att bli fyra gånger så stort! I 150 år har nu museet samlat in och bevarat minnen ur livet i Sverige och Norden som vi gör levande i utställningar och upplevelser. De senaste årens satsningar har blivit prisbelönta publikframgångar, berättar Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Vad händer på museet just nu?
– Vi har ett intensivt år! Vi firar ett tolv månader långt födelsedagskalas, vi gör en historisk satsning på en ny visuell identitet, vi gör ett omfattande arbete med att förbättra och tillgängliggöra museibyggnaden och vi bygger en helt ny magnifik basutställning om människan i Norden som invigs i början av 2024.


Vad kan museets besökare vänta sig under jubileumsåret?
– Vi firar hela året med jubileumsvisningar, konserter och evenemang för både vuxen- och familjepublik där vi blickar framåt och bakåt. Att besöka Nordiska museet är alltid att göra en resa i tiden. Som en upptäcktsresande i tid och rum kan du gå på visningar om den storslagna museibyggnadens historia, prova på traditionellt hantverk i nutida form i stick-evenemang och olika workshops, utforska människans och skogens långa relation i Forest Labs samt få en inblick i arbetet med vår nya stora basutställning. Två höjdpunkter är vår familjedag i mars och jubileumsversionen av ”Natt på Nordiska museet” under höstlovet.

– Sommaren betyder utflykter till en annan tid. I våra bevarade miljöer på Svindersvik sommarnöje, Härkeberga kaplansgård, Tyresö slott och park, och Julita gård och trädgårdar kan du gå på visning i originalinteriörer och kulturhistorisk grönska. Alla våra besöksmål har nära till fika och matställen och fina platser för picknick.

Ni har tagit fram ett jubileumskort, vad innebär det?
– Med jubileumskortet får du fri entré till alla fem besöksmål och en rad evenemang under hela året för 250 kronor. Det ger också rabatt i museets butiker på Djurgården och Julita gård och trädgårdar.

Vad ser du själv mest fram emot?
– Kulturnatt Stockholm den 22 april är en höjdpunkt under våren som i år är extra allt. Vi planerar för tidernas dansgolv och en myllrande festkväll där vi reser i tiden i museets 150-åriga historia. Vi bjuder också på nyheter under senare delen av året. Vi gör ytterligare 100 000 bildminnen från våra fotografiska samlingar tillgängliga digitalt. Och så ser jag fram emot trädgårdsevenemangen på Julita gård. Där öppnar vi också ett nytt familjeområde i parken.

Och för den som inte kan besöka er på plats?
– Under jubileumsåret blickar vi också 150 år framåt i tiden. I en stor digital jubileumsinsamling vill vi dokumentera människors tankar om Norden år 2173. Alla berättelser sparas för framtida generationer och forskning. Så var med och delta – berätta för framtiden och gå till historien!

– Besök oss också i digitala kanaler där vi delar med oss ur museets samlingar och berättelser. Här kan du också följa med bakom kulisserna i vårt arbete med utställningar och föremål.

Vad gör Nordiska museet kommande 150 år?
– Vi inleder 2024 med att öppna vår största utställningssatsning någonsin, en visuell upplevelse och manifestation av Nordiska museets omfattande samlingar. Den nya basutställningen sträcker sig genom hela översta våningsplanet där besökaren får lära känna människan i Norden genom femhundra år och fyra årstider. Här berättar vi om hur livet i Sverige och Norden konstant omskapas och förändras i möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet.

– Och vårt arbete med att anpassa och förbättra vår ikoniska byggnad för framtidens museiupplevelse fortsätter. Vi lyfter fram särdragen med arkitektoniska tillägg och bygger för bättre tillgänglighet för varje besökare. Allt efter en plan i flera kapitel.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll