Gå direkt till innehåll
I en rikt illustrerad exposé sätter Susanna Strömquist fokus på tidstypiska modekreationer, plagg och fenomen som den lilla svarta, powerdräkten och aftonklänningar. Foto: Helena Bonnevier.
I en rikt illustrerad exposé sätter Susanna Strömquist fokus på tidstypiska modekreationer, plagg och fenomen som den lilla svarta, powerdräkten och aftonklänningar. Foto: Helena Bonnevier.

Pressmeddelande -

Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi prisas av Svensk Bokkonst

"Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966" belönas med Svensk Bokkonsts diplom 2021. Boken och utställningen är resultatet av ett omfattande research- och insamlingsarbete och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Boken är skriven av modekritikern och kulturskribenten Susanna Strömquist och utgiven av Nordiska museet med form av Malmsten Hellberg.

Med närmare 200 bilder från couturens gyllene era och djupdykningar i Nordiska museets arkiv och föremålssamlingar berättar boken "Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966" om couturehantverkets konst och om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som huserade på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm. Nu belönas den med motiveringen:

"En elegant bok med stilsäker typografi och grafisk form. En guldkantad resa från en svunnen epok görs här tillgänglig för en ny och bredare publik. En juvel i bokhyllan!”

I fokus för utmärkelsen och diplomet från Svensk Bokkonst står hög kvalitet genom bokproduktionens alla led, från formgivning och typografi till tryckteknik, bindning och papperskvalitet. Totalt utses 25 böcker från 2021 års bokutgivning.

Utställningen på Nordiska museet och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och modejournalisten Susanna Strömquist med stöd av NK. Boken gavs ut i september 2021 i anslutning till utställningen Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som visas på Nordiska museet 17 september 2021–1 oktober 2023.

Boken säljs bland annat i Nordiska museets butik.

FAKTA "Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”

Författare: Susanna Strömquist
Grafisk form: Malmsten Hellberg
Fotograf (nytagna färgbilder och reprofotografi): Helena Bonnevier

Tryckt med bidrag ifrån:
Nordiska Kompaniet (NK), Olle Engkvists stiftelse, Estrid Ericsons stiftelse, Kungl. Patriotiska sällskapet och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

240 sidor, 200 bilder, hårdband
Format 215 x 270 mm
ISBN 978 91 7108 619 8

© Stiftelsen Nordiska museet och Susanna Strömquist 2021

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18