Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla.

Om vi kunde förflytta en människa från Nordiska museets födelseår 1873 till 2023 skulle hon förmodligen förundras över mycket. Tekniska framsteg och människors sätt att leva och arbeta har förändrats radikalt. Huvuddelen av dagens arbete måste varken utföras med kroppsstyrka eller äga rum i en fabrik. Med den här jubileumsinsamlingen riktar Nordiska museet blicken mot nästa 150 år.  Hur vill och tror människor att Sverige, Norden och världen ser ut i framtiden?

Välkommen på pressträff med besök i arkivet

Tid: Tisdagen den 24 januari kl 9-10, frukost serveras från kl 8.30.
Plats: Nordiska museets bibliotek och arkiv, Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm.

Under pressträffen får du se arkivmaterial som visar hur människor sett på framtiden förr.
Vänligen o.s.a senast den 23 januari till sofia.hiller@nordiskamuseet.se eller 0729-732 830.

Den digitala insamlingen Vår Framtid  startar den 24 januari och är öppen för alla att delta i: varframtid.nordiskamuseet.se. Alla bidrag i insamlingen sparas i museets samlingar och blir därmed tillgängliga för allmänhet och forskning.

Framtiden sedd 1997
Nordiska museet har undrat om framtiden förr. Inför millennieskiftet skickades en lista med frågor ut till ett hundratal personer runt om i Sverige. Museet ville här veta hur de såg på framtiden. Vad väntade egentligen bortom år 2000? Många som svarade inledde med orden: "Det här var den svåraste frågan vi fått." Men de svarade, många gånger med sida upp och sida ner med profetior både om det egna livet och om samhället. Ett kvarts sekel senare har museet hört av sig till några av personerna som deltog då och ställt en ny fråga: "Hur gick det?"

På sajten varframtid.nordiskamuseet.se kan besökare ta del av fyra personers brev från 1997 och sedan höra deras efterkloka tankar från 2022. Vad spåddes rätt, vad spåddes fel, och hur mycket vet vi egentligen om vad som väntar oss? Någon fick cancer bara några år efter att brevet skrevs. Någon annan flyttade till Skottland och träffade sitt livs kärlek. Ytterligare någon prickade nästan allt rätt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18