Gå direkt till innehåll
En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.
En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Pressmeddelande -

Nordiska museet firar 150 år med jubileumsevenemang 

I år fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar, konserter, evenemang med extra allt och jubileumskort med entré till museets fem besöksmål. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Att besöka Nordiska museet är alltid att göra en resa i tiden. Vi firar jubileet tillsammans med publiken hela året och två av vårens höjdpunkter är vår familjedag i mars samt Kulturnatt Stockholm den 22 april då vi bjuder in till tidernas dansgolv och en myllrande festkväll. Jag ser också fram emot jubileumsversionen av vår höstlovsklassiker “Natt på Nordiska museet” då museet väcks till liv efter stängningstid, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.


Tidernas 150-årsfest
Jubileumsvisningarna under året berättar om den ikoniska byggnaden på Djurgården och hur Artur och Sofi Hazelius skapade ett gigantiskt museum utan finansiering och lyftkranar – och utan att själva få se det invigas. Jubileumsprogrammet rymmer också konserter, visningar i Nordens Paris med inbjudna gäster, att prova på traditionellt hantverk i nutida form på stick-aw och workshops samt att utforska människans och skogens långa relation i Forest Labs. Under Kulturnatt Stockholm den 22 april pågår festligheter ända fram till midnatt med fri entré.

Publiksuccén ”Arktis – medan isen smälter” visas året ut och ”Come to Norden” och ”Nordens Paris” är förlängda till och med den 31 augusti respektive 1 oktober 2023. Under hösten öppnar fler jubileumssatsningar.

Jubileumsfirande för familjepubliken
Att besöka Nordiska museet är att göra en upptäcktsresa i tid och rum för hela familjen. Årets alla skollov innebär helg hela veckan med öppet i prisbelönta Tidsvalvet, Lekstugan och möjlighet att testa kluriga familjespår. I museets familjevisning “Tidernas godaste mat” går resan till århundradenas festbord och festmat bland helstekta svanar och kanderade violer. Två extra höjdpunkter är museets familjedag den 26 mars med programledaren Erik Ekstrand och en jubileumsversion av det välbesökta ”Natt på Nordiska museet” under höstlovet. Barn upp till 18 år har alltid fri entré till museet på Djurgården med undantag för biljett till Tidsvalvet och Lekstugan.

Jubileumsprogrammet publiceras allt eftersom på nordiskamuseet.se.

Museets fem besöksmål i ett jubileumskort
I samband med 150-årsfirandet erbjuder museet ett jubileumskort för ett år av firande. Kortet ger fri entré till Nordiska museet på Djurgården, Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård. Totalt ingår 420 kulturhistoriska byggnader som visas i sin ursprungliga miljö och bevarade kulturlandskap. Pris 250 kronor.

Jubileumsinsamling av framtidsberättelser
Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta människors blick ytterligare 150 år framåt. Insamlingen av berättelser sker digitalt och är öppen för alla att delta i på varframtid.nordiskamuseet.se.


Sommarsäsongen 2023

Svindersvik sommarnöje och Tyresö slott och park
Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott och park håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september. Visningarna på Tyresö slott har i år fokus på de spännande kvinnorna som levt och verkat på slottet.

Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal med en vacker parkanläggningen öppen året om för besök på egen hand. Svindersvik är ett av Sveriges äldsta sommarnöjen med en välbevarad 1700-talsmiljö.


Julita gård och trädgårdar

Sommarsäsongen på Julita gård och trädgårdar i Sörmland bjuder på visningar i Stora huset, workshops, trädgårdsevenemang och lek i Handelsboden på egen hand. I år presenterar museet även ett nytt familjeområde i parken och i butiken på Julita finns det mesta för ett hållbart lantliv. 

Julita gård och trädgårdar är en oas vid sjön Öljaren med en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar och bevarade byggnader som stall, gårdskontor, herrgårdskök och brandstation. Besökaren tas med på en tidsresa som visar hur gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. I Julita gårds kulturhistoriska trädgårdar finns Nordiska museets levande samlingar av pioner, fruktträd, lökar, knölar, perenner och köksväxter, samt klonarkiven för äpple och humle. Herrgårdsparken och trädgårdarna är även öppna för besök på egen hand året runt utanför bemannade öppettider.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll