Gå direkt till innehåll
Konstnären och illustratören Siri Carlén är känd för lekfulla teckningar av vardagen, familjen och naturen. Foto: Mira Wickman.
Konstnären och illustratören Siri Carlén är känd för lekfulla teckningar av vardagen, familjen och naturen. Foto: Mira Wickman.

Pressmeddelande -

Konstnären Siri Carlén klär Nordiska museets gran

Varje jul står en sju meter hög gran i Stora hallen på Nordiska museet. I år skapar konstnären Siri Carlén dekorationerna och en gran som strålar av gästfrihet och värme.

Siri Carléns arbete beskrivs ofta som lekfullt, dynamiskt och färgstarkt.
– Jag vill jobba med granen som symbol för firande, gästfrihet och värme. Jag vill uppmuntra till fri tolkning av tradition och ta avstånd från det kommersiella och religiösa. Jag önskar att vi kunde lägga mer fokus på tillgänglighet, samhörighet och medmänsklighet,
säger Siri Carlén.

Siri Carlén har valt att skapa hängen i form av porträtt som befolkar granen. Det blir ett varierat och färgstarkt persongalleri som välkomnar besökare till Nordiska museet.

Julgranen kan upplevas i Stora hallen från 27 november till 8 januari. Färgskalan hämtas från färgerna i den pågående utställningen Come to Norden som visar klassiska reseaffischer från första hälften av 1900-talet.

– Bland reseaffischerna finns många porträtt av människor, men vilka är människorna i Norden idag? Genom att skapa en varierad ensemble porträtt vill jag belysa frågan om representation. Ramverket är en enkel grundform, ett huvud, och enkel färgskala, grundfärger. Men ett självporträtt kan lika gärna vara en text eller symbol, jag vill här ge mig själv spelrum att under processens gång ha möjlighet att utvidga begreppet porträtt, säger Siri.

– Granen på Nordiska museet är stämningsfull och uppskattad av många besökare. Vi bjöd in Siri Carlén för att hon är en spännande konstnär med en stor spännvidd. Siris tolkning av vår gran symboliserar det vi vill vara – en välkomnande och inkluderande plats för alla, säger Sara Källström, chef för Nordiska museets publika avdelning.


Siri Carlén tog examen från Konstfack 2015 och arbetar sedan dess som konstnär och illustratör. Hennes teckningar i klara pasteller på svarta eller färgade papper har ofta motiv hämtade från den egna vardagen, familjen och naturen. Hennes arbete är lekfullt, dynamiskt och mycket färgstarkt. Där finns tydliga spår av själva produktionen, materialet och den mänskliga handen. Carléns konstnärskap innefattar både skulptur, måleri, textil och teckning.

Workshops 27 november och 11 december
Den första och tredje advent gör Siri Carlén workshops för allmänheten och inbjudna grupper. Publiken bjuds in för att uppleva granen på Nordiska museet och kan samtidigt göra ett eget porträtt som juldekoration. Se mer information på nordiskamuseet.se


Hänge till försäljning
Siri Carlén skapar en begränsad upplaga julhängen exklusivt för Museibutiken på Nordiska museet under december. Alla intäkter doneras oavkortat till Refugees Welcome Stockholm. Museet uppmuntrar även besökare på plats att skänka en slant till nyanlända via Refugees Welcome Stockholm.  

Läs mer om Come to Norden på nordiskamuseet.se/utstallningar/come-norden

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18