Gå direkt till innehåll
Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

Nyhet -

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.

Vi har arbetat strategiskt med att lansera nya angelägna utställningar och stora publika satsningar inom Nordiska museet de senaste åren. Nu är det dags för en identitet som ramar in och speglar det starka innehållet. Den nya identiteten tydliggör också att Nordiska museet är fem besöksmål: museet på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård, säger Vanessa Gandy, uppdragsgivare och chef för Museiupplevelsen på Stiftelsen Nordiska museet.

Identiteten är en del av museets arbete med att sätta människan i fokus i ett nordiskt perspektiv. Processen har också genererat ny kunskap om museets egen historia och design-DNA:

Nordiska museets 150-åriga historia rymmer många lager av gestaltningar, därför började vi med att göra efterforskningar i gamla ritningar, ingraveringar och symboler i byggnader och arkiv. Det har varit en inspirerande resa i ett fint samarbete mellan teamet på BOLD och en stor intern arbetsgrupp på museet, fortsätter Vanessa Gandy.

Se filmen om den visuella identiteten här:
https://player.vimeo.com/progressive_redirect/playback/762654866/rendition/1080p/file[…]81ae64d3bf345db83719c6d0b9bdabebdfe9fe4c1982a96e98efe5aeea21

En särskilt viktig upptäckt är ett fyrpass som museets arkitekt Isak Gustaf Clason redan i början på 1900-talet måste ha extraherat ur museets originalsigill och placerat ovanför porträttet på grundaren Artur Hazelius. Detta fyrpass med dess distinkta form blir nu till museets nya symbol och del av logotypen. Det fyrklöverformade fyrpasset förekommer som arkitektonisk detalj under flera stilperioder, men för Nordiska museet blir det som en hyllning till arkitekt Clason.

Ordbilden i museets nya logotyp har distinkta drag från tidstypiska stilar sammansatta i ett modernt och unikt uttryck. Det gemena i:et bland versaler återkommer i många tidiga ritningar över museet. Det karaktäristiska nedsänkta s:et finns ingraverat i sten och metall i reliefer i museibyggnaden.

Nordiska museets nya färgpalett består av kulturhistoriska färger som härstammar från byggnaden på Djurgården och harmonierar med museets kulturhistoriska miljöer. Tillsammans med Fahlander Arkitekter har museet utvecklat ett färgsystem baserad på bland andra vinröd Ölandssten, ekpartier, ärgat koppartak, grå ståldörrar och varmvit puts. Till den har BOLD skapat en uppsättning signalfärger för kontrast och en känsla av samtid.

– Det har varit väldigt inspirerande att få djupdyka i Nordiska museets stora arkiv och rika arkitektur. Vårt gemensamma mål var att skapa en ny visuell identitet för Sveriges största kulturhistoriska museum anpassad för ett modernt kommunikationslandskap – med en tydlig historisk förankring, säger Oskar Lübeck, grundare och Chief Creative Officer på BOLD.

Projektgrupp Stiftelsen Nordiska museet

Vanessa Gandy, uppdragsgivare och chef Museiupplevelsen, Emma Reimfelt, Kommunikationschef, Cecilia Hammarlund Larsson, Intendent, Lotta Wallgren, Kommunikatör, Olle Burman, Kommunikatör, Hanne Segelberg, Butikschef och Robert Ziherl, Digital producent.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll