Ny utställning online om barns vardag
Över 5000 berättelser ställs nu ut på webben i den digitala utställningen Mitt liv. Där kan besökaren jämföra barns vardag från år 1942, 1973 och i nutid.
Över 5000 berättelser ställs nu ut på webben i den digitala utställningen Mitt liv. Där kan besökaren jämföra barns vardag från år 1942, 1973 och i nutid.
Som en final på museets 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet sin största utställningssatsning någonsin – Nordbor. Med hjälp av 4000 föremål, bilder och arkivmaterial ur museets omfattande samlingar är utställningen Nordbor en sammanhållen berättelse om livet i Sverige och Norden under 500 år genom fyra årstider. Efter fem års förberedelser öppnar utställningen den 10 februari 2024.
Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde den 24 oktober i samband med sitt 100-årsjubileum 1973 och 150-årsjubileum i år. Människor i alla åldrar över hela Sverige uppmuntrades till att berätta om sin dag den 24 oktober. Nu har museet fått in över 1200 vardagsberättelser och bilder som sparas för framtiden.
Årets jultema på Nordiska museet är skog, där slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin Norén skapar en magisk julskog runt Gustav Vasa-statyn som besökare kan gå runt i, uppleva och komma nära.
Hallwylska professorn vid Nordiska museet, tillika professorn i etnologi vid Stockholms universitet, Gustafsson Reinius tilldelades nyligen 4,4 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond. Pengarna finansierar det treåriga forskningsprojektet "Den förlorade skogen; förnyade relationer och rituell återförtrollning" som leds av Lotten Gustafsson Reinius.
I samband med Nordiska museets högtidsdag 24 oktober delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen, Medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare
Idag på Nordiska museets 150-årsdag invigs en ny bro, ett arkitektoniskt tillägg, som ger access genom hela översta våningen och en utsiktsplats i museibyggnadens hjärta. Satsningen på bron och en ny hiss är både efterlängtade och nödvändiga för att möta dagens krav på tillgänglighet.
Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde i samband med sitt 100-årsjubileum den 24 oktober 1973. Människor i alla åldrar uppmuntrades till att berätta om just den dagen och skicka in sin berättelse. Den 24 oktober 2023 fyller Nordiska museet 150 år och en likadan insamlingen görs igen.
Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.
Nordiska museet bjuder in till pressträff den 24 oktober kl 9.15-10.15 för att inviga historiska satsningar och fira 150 år. På museets födelsedag inviger kulturministern vår Jubileumsbro, vi bjuder på en förhandstitt av utställningssatsningen ”Nordbor” och pressvisning av konstutställningen ”Strindberg vs. Youssef”.
Den 27 oktober öppnar Nordiska museet utställningen ”Strindberg vs. Youssef” som utgår från Strindbergs självbiografiska Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med “Vågen” – en av Strindbergs mest ikoniska målningar, ur Nordiska museets samlingar.
I samband med sitt 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet ett unikt designersamarbete där Alexander Stutterheim ger föremål från museets samlingar ett nytt liv.