Gå direkt till innehåll
Julen på Nordiska museet pågår från 3 december till 8 januari. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Julen på Nordiska museet pågår från 3 december till 8 januari. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

En sagolik julskog tar plats på Nordiska museet

Årets jultema på Nordiska museet är skog, där slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin Norén skapar en magisk julskog runt Gustav Vasa-statyn som besökare kan gå runt i, uppleva och komma nära.

– När skogen får flytta in i husen bär den med sig sitt sagolika skimmer och skänker en sinnlig dimension åt vardagen. Grandoft är juldoft. Enrisdricka är julsmak. Sprakande eld är julljud. Vi upplever världen med alla våra sinnen. Årstidernas rytm är inbyggda i människokroppen. På det sättet blir högtiderna starka erfarenheter med naturen, vi förstår tiden genom den, säger Pernilla Wåhlin Norén.

Årets julkreatör Pernilla Wåhlin Norén har valt att skapa hängen i form av fåglar, täljda i björk. Julskogen kan upplevas vid Gustav Vasa-statyn i Stora hallen från 3 december till 8 januari.

Julen handlar om ljus i mörker, och om önskningar. Därför får björkvingar flyga ur träden som en symbol för hoppet. Slöjden lär oss förstå material. Då får vi förståelse för jordens resurser och i förlängningen en möjlighet att ta hand om vår jord, fortsätter Pernilla.


Slöjdverkstad 3 december

Att skapa och pyssla tillsammans inför jul är tradition hemma hos många familjer. Söndagen den 3 december håller Pernilla Wåhlin Norén en slöjdverkstad vid tre tillfällen i Nordiska museets ateljé, för den som vill skapa grandekorationer och inspireras av naturmaterial från skogen.

Slöjd är en slags berättartradition. Att lära sig av varandra, en kompis eller en mormor, det är inbyggt i slöjden. Högtidsförberedelser, som ofta är hantverk i olika former oavsett om det är ett recept, en visa eller en halmstjärna, är muntliga traditioner som förs vidare från generation till generation,
förklarar Pernilla.

Björkspån och tallkottar används för att göra grandekorationer i form av fåglar och stjärnor.
Slöjdverkstan välkomnar alla från 8 år i vuxens sällskap, biljetter förköps på nordiskamuseet.se.


Om Pernilla Wåhlin Norén

Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt med slöjden som ingång i yrket. Född och uppvuxen på ett berg i skogen i Dalarna har hon slöjdat hela livet med en hantverkande släkt bakom sig. Pernilla har ritat hus och undervisat som lärare på Arkitekturskolan. Hon är i dag stadsarkitekt i Borlänge, ordförande i Borlänge hemslöjdsförening och sitter i styrelsen för Dalarnas hemslöjdsförbund och i Sveriges Arkitekters akademi för planering.


Luciakonserter 15-16 december

Nordiska museet bjuder in till två storslagna luciakonserter med välkända luciasånger och nordisk julmusik. Det blir en vacker och stämningsfull upplevelse i Stora hallen när hundra körsångare från Adolf Fredriks musikklasser och cello-ensemblen Lux uppträder under ledning av Helena Ströberg.

Mer att göra i jul på Nordiska museet

Tidsvalvet och Lekstugan är öppna för besök och lek under hela jullovet. Folkhemslägenheten är julpyntad för den som vill minnas en annan tid och se hur julen kunde se ut förr. I en julquiz kan besökare på egen hand testa sina julkunskaper och svara på frågor som var gårdstomten bor och vad julstjärnan i fönstret har för historia? Och hur hänger egentligen lucia, fläsk och fasta ihop?

Biljetter säljs på nordiskamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18