Gå direkt till innehåll
Under hela 2023 firar Nordiska museet sitt 150-årsjubileum med att blicka både bakåt mot museets historia och ta sikte mot framtiden. Foto: Elisabeth Toll, Nordiska museet.
Under hela 2023 firar Nordiska museet sitt 150-årsjubileum med att blicka både bakåt mot museets historia och ta sikte mot framtiden. Foto: Elisabeth Toll, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet släpper unik jubileumskollektion med Alexander Stutterheim

I samband med sitt 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet ett unikt designersamarbete där Alexander Stutterheim ger föremål från museets samlingar ett nytt liv.

Den 13 september lanseras en samtida kapselkollektion där Alexander Stutterheim tillsammans med Nordiska museet tolkar fyra stickade föremål ur museets samlingar.

Att utgå från museets samlingar är fundamentalt i allt vi gör. Vi bjöd in Alexander, som själv finns representerad i samlingarna, med sin gedigna erfarenhet och nyfikna utifrånblick att leta i samlingarna, vilket ledde till en kreativ gemensam gestaltningsprocess. Museet sitter på en skatt av föremål med människors berättelser och denna jubileumskollektion är en lika stor hyllning till vår dåtid som hantverkets framtid, säger Vanessa Gandy, chef över museiupplevelsen på Nordiska museet.

Både mönstrade vantar och stickade höga raggsockor som skänktes till museet 1873 har inspirerat kollektionen, tillsammans med en halsduk stickad under andra världskriget och en mössa från förra sekelskiftet. Alexander som själv arbetar mycket med småskalig, lokal produktion har sin bas på Öland och den handskyttlade kapselkollektionen är helt skapad i ekologisk ull från ön.

– Vi slogs av hur uttrycken, tekniker och färgställningarna som vi hittade i många av de stickade föremålen från museets ursprungsår kändes så kontemporära, säger designern Alexander Stutterheim.

Kollektionen består av mössa, halsduk, raggsockor och vantar i museets färger vinrött, brandrött, putsvitt och grå och finns till försäljning i Museibutiken på Djurgården från och med den 13 september. Under fyra veckor visas även de utvalda museiföremålen, som därefter på grund av ljuskänslighet kommer återföras till magasin för att fortsätta bevaras för kommande generationer.


Arbetsuniformer inspirerade av museets historia och färgpalett

Redan under våren lanserar Nordiska museet en egendesignad museirock för personalen på Djurgården. Den nya arbetsuniformen är en nytolkning av museets arketypiska museirockar och är en del av designprojektet tillsammans med Alexander Stutterheim, vars ikoniska regnrock finns representerad i museets samlingar.

Den nya arbetsuniformen liksom kapselkollektionen har förevigats, med museets anställda som modeller, av internationellt erkända fotografen Elisabeth Toll, en hyllning till personalen som välkomnar museets besökare 365 dagar om året.


Den nya museirockens djupt vinröda kulör spelar en nyckelroll i den nya visuella identiteten, då färgen är hämtad från Ölandsstenen som återfinns i museibyggnadens originalgolv. En version av museirocken kommer också att finnas till försäljning i begränsad upplaga i Museibutiken.

Nordiska museet har med sina djupa samlingar, imposanta byggnad och fantastiska utställningar, alltid varit en viktig inspirationskälla för mig, säger designern Alexander Stutterheim.

Designsamarbeten på Nordiska museet

Museet har en lång tradition av samarbeten med samtida konstnärer och kreatörer. Från dåtida August Strindberg och Carl Milles, till nutida Outi Pieski, Martin Bergström och Halleroed.

Inför jubileumsåret lanserade Nordiska museet en ny grafisk identitet med fäste i dåtiden och sikte mot framtiden. Identiteten är belönad med diplom i Guldägget 2023 och bär vidare museets design-DNA i detaljer från den ikoniska byggnaden och museets grafiska historia. Identiteten är framtagen i samarbete med designbyrån BOLD och implementeras stegvis inför museets födelsedag 24 oktober 2023.

Stick-aw på Nordiska museet: “Ullen, garnet och fåren”

Under året bjuder museet in till stick-aw med olika gäster för att sticka, byta idéer och inspirera varandra. Den 13 september får publiken lyssna till föreläsningar och samtal mellan ullproducenter, varumärken och hantverksexperter om hur vi kan ta till vara på den svenska ullen på ett bättre sätt. Sverige importerar över 1,700 ton ull varje år, samtidigt som mer än hälften av den ull som produceras av svenska lantbrukare slängs.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll