Gå direkt till innehåll
En av August Strindbergs mest ikoniska målningar ur museets samlingar visas ihop med Daniel Youssef. Foto: Emil Fagander/Nordiska museet
En av August Strindbergs mest ikoniska målningar ur museets samlingar visas ihop med Daniel Youssef. Foto: Emil Fagander/Nordiska museet

Pressmeddelande -

Daniel Youssef vs. Strindberg i ny utställning

Den 27 oktober öppnar Nordiska museet utställningen ”Strindberg vs. Youssef” som utgår från August Strindbergs självbiografiska Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med “Vågen” – en av Strindbergs mest ikoniska målningar, ur Nordiska museets samlingar.

Utställningen lyfter ämnen som språk och identitet och innehåller texter av bland andra Dan Wolgers och Mustafa Can.

August Strindberg och Nordiska museets grundare Artur Hazelius var för det mesta goda vänner. I museets arkiv finns brev som berättar om August och Arturs samarbete och museets utveckling. Strindberg var i själva verket en så kallad “skaffare” åt museet och tipsade ofta Hazelius om föremål att ta in i samlingarna. Idag äger Nordiska museet den största samlingen av August Strindbergs målningar och en stor del av författarens möbler, originalmanuskript och bibliotek.

­– I år fyller Nordiska museet 150 år och inför vår stora nya kommande basutställning “Nordbor” som öppnar i början på 2024 vill vi plocka ut ett ikoniskt föremål ur våra samlingar och ställa det mot en samtida företeelse. När vi träffade Daniel Youssef slogs vi av hans fascinerande textbaserade verk med dess många bottnar och ingångar. I samband med utställningen förvärvar museet ett verk av Daniel Youssef som därmed kommer ingå i museets samlingar, säger Vanessa Gandy, chef Museiupplevelsen på Nordiska museet och curator för utställningen.

­– Att få chansen att sätta upp mitt arbete på Nordiska museet är en “dream come true”. När man inser hur inblandad Strindberg var i detta fantastiska museum så förstår man vidden av mina känslor över att få göra det här. Min Inferno handlar inte om att representera verkligheten, utan om att påverka den och tillåta den att bli, säger Daniel Youssef, konstnär.

Ur Dan Wolgers förord:

الفن هو شيء واحد فقط غاضب بعد الآخر har Strindberg inte sagt, men han borde ha sagt det. Alla borde säga det. På engelska - art is just one damned thing after another. På svenska - konst är bara den ena förbannade grejen efter den andra. Daniel Youssef för i bevis att påståendet är sant när han låter den ena förbannade översättningen efter den andra av Strindbergs Inferno avlösa varandra fram och åter i evigheter, den ena efter den andra efter den tredje, till förbannelse.

“Strindberg vs. Youssef” öppnar den 27 oktober och pågår under hela 2024 i Stora hallen på Nordiska museet.
Utställningen är kurerad av Vanessa Gandy på Nordiska museet.

Om konstnären

DANIEL YOUSSEF, född 1975 i Växjö, bor och verkar i Stockholm. Han har tidigare ställt ut på bland annat Södertälje konsthall, Skövde konsthall och Arsenalsgatan 3 i Stockholm. Han finns representerad på Skövde konsthall och Ståhl Collection, Norrköping och har tidigare erhållit arbetsstipendium från The Mirror Institution. Daniel Youssef var nyligen aktuell med sin medverkan i grupputställningen ”Swedish Ecstasy”, kurerad av Daniel Birnbaum, på Bozar i Bryssel (17 februari – 21 maj 2023). Där visade han två nya verk tillsammans med verk av bland andra just August Strindberg.

Om Strindbergs Vågen

Vågen är en serie oljemålningar med nio verk målade mellan 1892 och 1902. Av dessa nio finns den dubbelsidiga versionen av Vågen i museets samlingar.

Den dubbelsidiga oljemålningen “Vågen VIII” från 1901-1902 visar ett upprört hav och en kraftfull våg målad med palettkniv. NM.0132440.

På baksidan finns oljemålningen “Vågen VI” från 1902.

Den expressivt och hotfullt framrusande vågen är ett ödesmättat motiv med stark symbolisk underton av död och förintelse som Strindberg återkom till många gånger.

Målningen har tidigare bland annat ställts ut på Musée d’Orsay i Paris 2001-2002 och Tate Modern i London 2005. Senast visades den på Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne 2016-2017.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Relaterade event