Gå direkt till innehåll
I samband med jubileumsdagen efterlyste Nordiska museet berättelser och bilder från människors vardag den 24 oktober, en dag som har blivit en av de mest dokumenterade dagarna i museets historia.
I samband med jubileumsdagen efterlyste Nordiska museet berättelser och bilder från människors vardag den 24 oktober, en dag som har blivit en av de mest dokumenterade dagarna i museets historia.

Pressmeddelande -

Över 1200 vardagsberättelser sparas för framtiden

Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde den 24 oktober i samband med sitt 100-årsjubileum 1973 och 150-årsjubileum i år. Människor i alla åldrar över hela Sverige uppmuntrades till att berätta om sin dag den 24 oktober. Nu har museet fått in över 1200 vardagsberättelser och bilder som sparas för framtiden.

I samband med jubileumsdagen efterlyste Nordiska museet berättelser och bilder från människors vardag den 24 oktober, en dag som har blivit en av de mest dokumenterade dagarna i museets historia. I berättelserna går att läsa om hur olika människors vardag ser ut från morgon till kväll. Hur man vaknar, hur man klär sig, vad man gör på jobbet, vilka man träffar och vad man sysselsätter sig med. Bland personerna som deltagit upplever många ett beroende av sociala medier när de tänker på hur de använder mobilen under dagen. Vissa berättar också om stress och tidsbrist när de rör sig mellan olika aktiviteter, personer och platser. Samtidigt beskriver många hur de också försöker ta vara på dagens lugna stunder.

­– Många inleder med att berätta att dagen inte var så händelserik, men berättar sedan att de ändå gjorde ganska mycket. Det är inte alltid specifika händelser som står i fokus, många beskriver även när de inte gör något särskilt. De små detaljerna i tillvaron som man annars inte tänker på synliggörs i berättelserna, säger John Högström insamlingskoordinator på Nordiska museet.

Flera deltagare reflekterar över hur de upplever sitt liv, men beskriver också vad som händer i världen just den 24 oktober. Det handlar om kriget mellan Israel och Hamas, turkiska presidentens erkännande av Sveriges Natomedlemskap och skjutningar till följd av gängvåldets upptrappning i samhället. Stora tankar om var samhället är på väg varvas med små nedslag i vardagsrutiner såsom tv-tittande, tvättning eller tandborstning.

Vid en jämförelse av vardagen idag och hur den berättades för 50 år sedan finns både likheter och olikheter. En vanlig syssla idag som att ”scrolla” på mobilen eller ”paddan” är förstås frånvarande i berättelserna från 1973. Men vad personer betonar i vardagen förblir ofta detsamma – värdet av relationer, familjen och vänskapsband.


Här finns alla publicerade berättelser från insamlingen 2023:

https://minnen.se/tema/24-oktober-2023

Här finns några berättelser från samma insamling 1973:
https://minnen.se/tema/24-oktober-1973


Här finns en karta över alla publicerade berättelser och var de kommer ifrån:https://24oktober.nordiskamuseet.se/


Fakta om insamlingen den 24 oktober 2023

  • Antal berättelser totalt: 1203 st
  • Innehåller berättelser från flera av Nordens länder
  • 72 procent av alla berättelser är publicerade och kan läsas av alla
  • 40 procent av berättelserna innehåller bild- eller filmmaterial
  • De flesta som deltagit är pensionärer, elever och lärare, men i övrigt är bredden väldigt stor både yrkesmässigt och åldersmässigt.

Citat ur insamlingen den 24 oktober 2023

Lisa, 38 år, Stockholm:

”Jag vaknade på morgonen mitt emellan mina två barn som tycker om att sova hos oss. Stängde av den silverfärgade väckarklocka jag valt för att undvika att ha mobilen i rummet. Mobilen, mobiltelefonen, som jag skriver detta meddelande med och kan använda till allt möjligt. Som att sköta bankärenden, titta på film, ta och redigera bilder med, spela spel på, meditera med, lyssna på poddar med, kommunicera med, läsa nyheter och kolla upp vad som helst på internet med. Mobilen används också som väckarklocka. Men forskningen uppmanar till att lämna den utanför sovrummet. Äntligen hörsammar jag det.”

Hela berättelsen finns på: https://minnen.se/tema/24-oktober-2023/23634

Hilding, 19 år, Sundsvall:

”Den 24 Oktober 2023 gjorde jag lumpen på pansarbataljonen i Boden som stridsvagnsskytt. […] Idag har vi haft Bandutbildning så vi spenderade hela dagen med att byta band och andra delar av bandaggregatet som bärhjälp och stödhjul. Det var spännande och roligt då det var en av de första dagarna då vi på riktigt lärde oss något om vagnen och fick göra mycket praktiskt men man var också utmattad när kvällen kom.”

Hela berättelsen finns på: https://minnen.se/tema/24-oktober-2023/24282

Ulva, 68 år, Årsta:

”När jag kom hem åt jag frukost, lättfil med granatäpple, bär och müsli. Och så kaffe förstås. Jag lyssnar på radio i min i-pad och en separat bluetooth- högtalare. Bra ljud, men bara extremt elände i nyheterna. Kriget i Ukraina pågår men överskuggas nu av kriget mellan Israel och Hamas, och att Turkiets president, Erdogan, har erkänt Sverige som medlem i Nato.”

Hela berättelsen finns på: https://minnen.se/tema/24-oktober-2023/23678

Quendrine, 31 år, Värnamo:

“Det var en vanlig vardag för mig som en ung mamma. Jag vaknade klockan sju på morgonen, lämnade flickan på förskolan och cyklade till SFI skola till mina lektioner fram till klockan 12.00. Det var en riktig höstdag, grått, kallt, lite regnigt men det var fint med alla löven som faller i olika färger.”

Hela berättelsen finns på: https://minnen.se/tema/24-oktober-2023/24175


Lillian, 55 år, Kristiansund:

“Det er fortsatt trange tider; maten har blitt veldig dyr. Så det var bare knekkebrød til middag i dag. Er så lei av høye renter og dyr mat og strøm.”

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18