Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nytt forskningsprojekt samlar in levnadsberättelser från polskjudiska flyktingar

    Under perioden 1967-1972 kom cirka 3000 flyktingar från Polen till Sverige på grund av en antisemitisk kampanj initierad av kommunistpartiet. Många var barn till Förintelseöverlevande och flera var överlevande själva. Erfarenheterna från dessa personer tas nu tillvara för framtiden i ett nytt forskningsprojekt som drivs av Södertörns högskola med Nordiska museet som samarbetspartner.

  • Tävling söker samtida tolkning av klassisk reseaffisch

    Hur kan en nytolkning av den klassiska reseaffischen se ut? Tävlingen ”My Norden Poster 2022” välkomnar grafiska formgivare, konstnärer och illustratörer från hela världen att visa sin bild av Norden idag. Finalistbidragen kommer att ställas ut i en kommande utställning på Nordiska museet.

  • Nordiska museet samlar in minnen från couturens glansdagar

    Nordiska museet välkomnar publikens egna bilder och berättelser om NK:s Franska damskrädderi i en ny digital insamling. Minnena blir en del av historien om det mytomspunna skrädderiet och sparas för framtida generationer. Insamlingen sker i samband med utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, en modehistorisk utställning om couturens glansdagar och hantverket bakom.

  • Modehistorisk helkväll med livepodd och skrivstuga

    Den 27 oktober bjuder Nordiska museet, Stockholms Kvinnohistoriska och Bildningspodden in till en helkväll om modehistoriens guldålder: 1900-talets första hälft. Det blir livepodd om Paris som kultur- och modestad, modehistoriska guldkorn ur museets arkiv, kvinnohistoriska visningar samt skrivstuga i samarbete med Wikimedia.

  • Tidsvalvet är Årets Guldgruva

    Nordiska museets barnsatsning Tidsvalvet hyllas för nytänkande och metodutveckling! I fredags fick Tidsvalvets projektgrupp ta emot priset Årets Guldgruva. Bakom priset står föreningen UtställningsEstetiskt Forum, UEForum, som ger ut den digitala tidskriften Utställningskritik.

  • Beckmansstudenter utforskar morgondagens couture på Nordiska museet

    Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, samtidigt visas pop up-utställningen ”Beckmans x NK:s Franska". Studenterna i årskurs två på modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har under ledning av modeskaparen Pär Engsheden utforskat couturens relevans i dag och i framtiden.

  • Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i modehistoriskt praktverk

    Den 1 september ger Nordiska museet ut boken “Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”. I en rikt illustrerad hyllning till couturehantverket ger modejournalisten Susanna Strömquist liv åt ett hittills outforskat kapitel i Sveriges och Nordens modehistoria.

  • 10 000 digitala samtidsberättelser nu tillgängliga i gemensam minnesbank

    För fem år sedan tog Nordiska museet initiativet till att bygga upp en samnordisk digital insamlingsplattform där museer och kulturarvsinstitutioner gemensamt kan samla in människors berättelser och bilder. I veckan lämnades det 10 000:e bidraget av samtidsberättelser och finns publikt tillgängligt på minnen.se.

  • Kulinarisk sommar på Julita gård

    I sommar kan Julita gård tillsammans med Julita Wärdshus erbjuda en två dagars rofylld hemester med parkbesök och middagspaket med övernattning och frukost. Här kan gästerna promenera i en unik kulturhistorisk miljö och njuta av Julita gårds vackra park.

  • Sommarhäng på Nordiska museet

    Sommaren på Nordiska museet bjuder på stora upplevelser, högt i tak och mycket att upptäcka. Lagom till sommarlovet öppnar Lekstugan, museets 30-årsjubilerande lekmiljö för de minsta barnen under trygga och anpassade former. För de lite äldre barnen står Tidsvalvet redo med en interaktiv resa i tiden.

  • Nordiska museet samlar in efterlängtade kramar

    I vaccinationernas spår: nu efterlyser Nordiska museet efterlängtade kramar och ögonblick av återseendets glädje. Insamlingen sker digitalt och vänder sig till alla som har återförenats med någon närstående.

Visa mer