Gå direkt till innehåll
Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Nyhet -

Nordiska museet samlar in minnen från couturens glansdagar

Nordiska museet välkomnar publikens egna bilder och berättelser om NK:s Franska damskrädderi i en ny digital insamling. Minnena blir en del av historien om det mytomspunna skrädderiet och sparas för framtida generationer. Insamlingen sker i samband med utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, en modehistorisk utställning om couturens glansdagar och hantverket bakom.

Vi letar efter personer som hade förmånen att besöka eller arbeta vid damskrädderiet, eller som har hört andra berätta om exklusiva modevisningar och oförglömliga klänningar. Om man vill bidra med en berättelse kan man enkelt gå in på den digitala plattformen minnen.se, säger Leif Wallin, intendent på Stiftelsen Nordiska museet.

Den exklusiva ateljén på Nordiska Kompaniet (NK) invigdes i Stockholm 1902 och stängde 1966. Där hölls eleganta visningar i pärlgrå salonger med mjuka mattor för en utvald publik, som utgjordes av kungligheter, filmstjärnor, konstnärer och de vassaste modepennorna. Damskrädderiet var coutureateljén där 1900-talets exklusivaste kreationer tog form: måttsytt efter modeller från Chanel, Balenciaga, Givenchy och Dior, alltifrån det tidiga 1900-talets snörda midjor till 1960-talets lösa och lediga stil.

Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och är gjorda i samarbete med modejournalisten Susanna Strömquist. I utställningen visas ett hundratal plagg varav hälften är inlån från allmänheten. Genom ett upprop som genomfördes i samarbete med NK hösten 2019 kom museet i kontakt med nya plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten.

Här pågår insamlingen: minnen.se/tema/nksfranska

Läs mer på nordiskamuseet.se/utstallningar/nordens-paris

Ur berättelser som har kommit in:

”Min farmor var springflicka på NK:s Franska på 30-talet, hon har berättat mycket om alla fantastiska tyger och att hon varit på många adresser och lämnat fina klänningar. Oftast blev hon hänvisad till köksingången, så var det då.”

”En berättelse som jag tänker på varje gång jag tappar en knappnål, är att springflickorna sopade golvet och la allt damm i en hink, en gång om året, gick flickorna upp på taket och silade dammet och återvann alla knappnålar.”

”Mamma berättade att alla mannekänger hade en stor väska som rymde allt de kunde tänkas behöva: handskar; mörka och ljusa, långa och korta, skor; enkla sidenpumps, ett vitt skynke för att skydda kläderna då de drogs över huvudet, smink, väskor, halsband, örhängen, diverse kedjor och skärp, extra strumpor.”

Nordiska museet samlar in minnen under modehistorisk helkväll 27 oktober
Under kvällen kl.16-20 finns personal på plats med inspelningsutrustning och kamera. 

Utställningen ”Nordens Paris” visas till den 18 september 2022 på Nordiska museet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll