Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beckmansstudenter utforskar morgondagens couture på Nordiska museet

Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, samtidigt visas pop up-utställningen ”Beckmans x NK:s Franska". Studenterna i årskurs två på modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har under ledning av modeskaparen Pär Engsheden utforskat couturens relevans i dag och i framtiden. Frågan är hur unika plagg från en beställningsateljé som NK:s Franska skulle kunna se ut i dag?

Resultatet är tolv visionära koncept och kreationer där kreativ design och traditionellt hantverk möter dagens och morgondagens utmaningar inom hållbarhet och materialförnyelse.

I framtidens coutureateljéer är handens närvaro tydlig och 3D-skrivaren en självklarhet. I utställningen ”Nordens Paris” visas inspirationskällan: originalkreationer från 1900-talets legendariska beställningsateljé NK:s Franska damskrädderi.

Den handsydda couturen gör stark comeback i dag som modets friaste, kreativaste och mest hållbara uttrycksform. Det är fascinerande att se hur studenterna på Beckmans Designhögskola med sin modeskolade blick omvandlat inspiration från dåtidens couture till lika relevanta som visionära idéer för framtiden, säger Susanna Strömquist, modejournalist och curator för utställningen ”Nordens Paris”.

NK:s Franska är en viktig och unik del av svensk modehistoria och en guldgruva för kommande generationers kreatörer. Ur denna skatt har studenterna vid Beckmans Designhögskola ställt visioner över vad couture skulle kunna vara på ett framtida modehus, ett morgondagens NK:s Franska. Genom avancerade former och hantverkstekniker har de skapat sin högst personliga tolkning, säger Pär Engsheden, designer och programansvarig för mode på Beckmans Designhögskola.

Pop up-utställningen ”Beckmans x NK:s Franska” visas på Nordiska museet från den 17 september till 7 november.

Om Modeprogrammet på Beckmans Designhögskola

Beckmans Designhögskola i Stockholm utbildar morgondagens modeskapare sedan 1939, med alumner som Katja of Sweden, Gunilla Pontén, Margareta van den Bosch, Sighsten Herrgård, Anna Holtblad, Lars Wallin, Pär Engsheden, Ann-Sofie Back, Bea Szenfeld, Sandra Backlund, Per Götesson, Rave Review, Amanda Borgfors Mészáros och Jade Cropper.

Mode på Nordiska museet
Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna. Det allra första föremålet var en yllekjol. Idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textil, skor och accessoarer. Samlingen är den största i Norden, sträcker sig över fem århundraden och är unik eftersom både det vardagliga och det fashionabla modet är representerat och att det finns en personlig berättelse knuten till de flesta föremål.

”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 öppnar den 17 september 2021 på Nordiska museet. Utställningen och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).


Koncept och deltagande studenter

Framtida ateljé
Alice Svensson Brostedt

”I min framtida ateljé arbetar vi med slow fashion och bygger i princip allt material från grunden. Mitt mål är att plaggen kan användas över tid och fortfarande vara estetiskt relevanta och konstnärligt intressanta.”

Material: Sidenorganza, fårull, mohair och bomull.
Hantverk/teknik: Handvävt tyg på kontramarschvävstol, sidenorganza, manipulation och pärlbroderi.

The Mourning After
Amanda Rascka

”Förutom bristen på solljus som fått oss att blekna och må väldigt dåligt är vi konstant stillasittande i framtiden på grund av tekniken – vi har deformerats i ryggrad och nacke. Lyx kommer att vara att utstråla friskhet.”

Material: Återvunnen sidensatin. Accessoar av återvunnen silverrävspäls.
Hantverk/teknik: Shibori, draperad enligt zero waste-metoden.

Uzay (rymden på turkiska)
Asli Cömert

”Hur skulle couture se ut om den skapades på en annan planet med en ny och mer avancerad teknik? Används traditionella textilier eller klär vi kroppen i hologram eller gas som bara ögat kan se men som inte existerar?”

Material: Bomull och glaspärlor. Skor och handväska av PLA, bomull och naturliga ädelstenar.
Hantverk/teknik: Stickat, draperat, pärlbroderat, pärlvävt, 3D-skrivare.

Silly Bow
Desirée Bjurinder Fritzon

”Det som inte syns är inte längre relevant. I samband med pandemin har vi lärt oss att mötas digitalt – och att vi endast behöver klä upp den del av kroppen kameran visar. Från midjan och uppåt.”

Material: Ull, sidensatäng.
Hantverk/teknik: Lagda veck, draperat, vadderad kjoldel.

Body Upgraded
Hilda Landström Ferm

”Hur ser en framtida kropp ut? Hur rör den sig? Rör den sig över huvud taget, eller är den stillasittande och låter robotar utföra rörelsen? Min vision är en framtida hantverksateljé som designar plaggdelar efter den ständigt uppgraderade och modulerbara kroppen.”

Material: Kashmir, siden.
Hantverk/teknik: Textilt skulpterad. Tyg draperat och format runt skulptur.

Couture
Isabelle Sjöman

”Min vision om en framtida ateljé handlar om hållbarhet och transformation och utgår från plissering och teknologi. Kunden beställer en kreation och kommer sedan att kunna återkomma för att få sitt plagg omplisserat till en helt ny form.”

Material: Siden, återvunnen polyester. 3D-accessoar av plypropen.
Hantverk/teknik: Plisserat, draperat och inspirerat av zero waste-metoden. 3D-skrivare.

En framtida ateljé
Kevin Nilsson

"Min vision för en framtida ateljé är en plats där möjligheter är oändliga. Där jag formar koncept från grunden för varje unik kund. Mitt signum är en stram bas med draperade volymer, som tar plats. En couturelook för den som vill göra avtryck i samtiden och framtiden.”

Material: Ull, dupionsiden. 3D-accessoar av polypropen och Swarovskistenar.
Hantverk/teknik: Drapering, dekoration med Swarovskistenar, 3D-skrivare.

One Piece Can Fit All
Maya Sundholm

”Jag har undersökt och inspirerats av zero waste och ’one piece can fit all’. Min vision är att ge mode ett längre liv genom att omforma med drapering. Att ett stycke tyg kan bäras flera gånger – och att omformandet skapar en nära relation mellan kreatör och beställare.”

Material: Sidenorganza, sidentaft. 3D-örhängen: PLA-plast, stenar, ädelstenar och glas.
Hantverk/teknik: Draperad (CLO 3D-mönster), inspirerad av zero waste-metoden, 3D-skrivare.


Big Black Sheep
Saiweiya Ai

”Couture för mig är något personligt som det bara finns ett exemplar av och som definieras av ett hantverk – något unikt, likt en människas personlighet. Som en homage till “det svarta fåret” inom oss gestaltar jag min kreation i den för mig mäktiga färgen svart.”

Material: Sidentaft, pärlor.
Hantverk/teknik: Draperad med vadderade former, pärlbroderi.

Allt har redan gjorts
Samuel Westerberg

”Couture är både traditionellt och innovativt. Jag fascineras av historiska plagg och min framtida vision av couture är att tolka klassiska attribut. ’Allt har redan gjorts’ är en fras som ofta används. Jag uppfinner inte hjulet på nytt, utan skapar något nytt av det som redan finns genom digital och materiell innovation.”

Material: Ull. Huvudbonad av pergament.
Hantverk/teknik: Smockad, draperad, konstruerade skulpturala element.

Inre upptäcktsfärd
Teodor Warpe

”Min vision som modeskapare utgår från det individuella, den nakenhet som uppstår utan samhörighet. Att skapa ett mode som inspirerar sökandet av ett äkta jag, sökandet av det lekfulla barnasinnet. Nytänkande och revolutionerande idéer genereras ofta av lek – av att se världen med ett oskyldigt öga.”

Material: Stretchlack.
Hantverk/teknik: Skärningar med Insydda band.


Vision Couture
Thomas Wieser

”Min vision är att min framtida ateljé tillsammans med många andra ateljéer skapar ett nytt kreativt landskap. Demokratiseringen av tekniken möjliggör för fler modeskapare att realisera sina idéer och utbudet av couture diversifieras och blir mer lättillgängligt.”

Material: Sidentaft, organza.
Hantverk/teknik: Draperad, snörningar för variation av plaggets form.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Ny modeutställning hyllar haute couturens gyllene era

Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 och lanserar även ett modehistoriskt praktverk. Utställningen och boken är en hyllning till couturehantverket och bjuder in till ett storslaget visuellt möte med den parisiska haute couturens nordligaste utpost.