Gå direkt till innehåll
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Modehistorisk helkväll med livepodd och skrivstuga

Den 27 oktober bjuder Nordiska museet, Stockholms Kvinnohistoriska och Bildningspodden in till en helkväll om modehistoriens guldålder: 1900-talets första hälft. Det blir livepodd om Paris som kultur- och modestad, modehistoriska guldkorn ur museets arkiv, kvinnohistoriska visningar samt skrivstuga i samarbete med Wikimedia.

Paris som mode- och kulturmetropol – det diskuterar Idéhistorikern Cecilia Rosengren och litteratur- och modehistorikern Paula von Wachenfeldt i Bildningspodden live på museet under ledning av Magnus Bremmer. I Nordiska museets arkiv och bibliotek finns möjlighet att upptäcka handlingar och litteratur om dräkt och mode. Dessutom gör författaren och curatorn Susanna Strömquist och konstnären och influencern Saskia Cort två kvinnohistoriska visningar i utställningen ”Nordens Paris”.

Parallellt med den modehistoriska helkvällen bjuds allmänheten in till en skrivstuga att förbättra Wikipedias modehistoriska innehåll med extra fokus på kvinnor och mode. Jämställdhetsglappet på Wikipedia, världens mest använda uppslagsverk på nätet, är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor. Runt 90 procent av artiklarna är skrivna av män. Under eftermiddagen och kvällen kl.16-20 finns möjlighet att ta del av källmaterial, träffa kunniga experter och skriva historia på plats i Nordiska museets bibliotek.

Program: Modehistorisk helkväll med livepodd på Nordiska museet

Kl.16–20 Skrivstuga om kvinnor och mode.
Fri entré.

Kl. 17.15–18.15 Bildningspodden live: Kulturmetropolen Paris.
Begränsat antal platser, endast förköpta biljetter.

Kl. 18.30 & kl. 19.15 Kvinnohistorisk visning av utställningen ”Nordens Paris”.
Begränsat antal platser till visningen, kräver förköpt biljett till huvudevenemanget.

Kl.18.30 & kl. 19.15 Dräkt- och modeskatter i Nordiska museets arkiv och bibliotek.
Begränsat antal platser till visningen, kräver förköpt biljett till huvudevenemanget.


Läs mer på: nordiskamuseet.se

Nordiska museet samlar in minnen av NK:s Franska damskrädderi

Nordiska museet välkomnar publiken att bidra digitalt med egna bilder och berättelser om det mytomspunna skrädderiet. Minnena blir på så sätt en del av historien om NK:s Franska damskrädderi som sparas för framtida generationer. Under kvällen finns personal på plats med inspelningsutrustning och kamera. Insamlingen pågår digitalt på: minnen.se/tema/nksfranska

Kvällen presenteras av Nordiska museet i samarbete med Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska .

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Ny modeutställning hyllar haute couturens gyllene era

Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 och lanserar även ett modehistoriskt praktverk. Utställningen och boken är en hyllning till couturehantverket och bjuder in till ett storslaget visuellt möte med den parisiska haute couturens nordligaste utpost.

Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Nordiska museet samlar in minnen från couturens glansdagar

Nordiska museet välkomnar publikens egna bilder och berättelser om NK:s Franska damskrädderi i en ny digital insamling. Minnena blir en del av historien om det mytomspunna skrädderiet och sparas för framtida generationer. Insamlingen sker i samband med utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, en modehistorisk utställning om couturens glansdagar och hantverket bakom.