Gå direkt till innehåll
Nordiska museet efterlyser efterlängtade kramar. Foto: Karl Heinz Hernried/Nordiska museet
Nordiska museet efterlyser efterlängtade kramar. Foto: Karl Heinz Hernried/Nordiska museet

Pressmeddelande -

Nordiska museet samlar in efterlängtade kramar

I vaccinationernas spår: nu efterlyser Nordiska museet efterlängtade kramar och ögonblick av återseendets glädje. Insamlingen sker digitalt och vänder sig till alla som har återförenats med någon närstående.

Just nu pågår det som förmodligen kommer att bli den största vaccinationsinsatsen i Sveriges och hela världens historia. För många innebär det en möjlighet att återförenas med nära och kära efter lång tid isär. Sedan mars 2020 samlar Nordiska museet, och flera andra museer, in berättelser ur vardagen i pandemitider. Nu samlar Nordiska museet in berättelser och bilder på återseenden från hela landet.

Vi efterlyser särskilt bilder på efterlängtade kramar och möten mellan nära och kära. Det blir en viktig del av historien om pandemin för framtida generationer, säger Anna Fredholm, intendent för nordisk samtidshistoria på Nordiska museet.

Jag kan med glädje konstatera att över 4200 personer runt om i Sverige har berättat om sitt vardagsliv under pandemin och att forskning på materialet redan är igång. Med den uppföljande insamlingen vill vi dokumentera människors känslomässiga erfarenheter av vaccinationerna och återvändandet till ett mer vanligt liv, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Nordiska museet grundades 1873 och har sedan dess dokumenterat livet i Sverige och Norden, både i kristid, fest och vardag. Nu öppnar museet en digital insamling där allmänheten får möjlighet att berätta om sina erfarenheter av att återförenas med närstående i spåren av vaccinationerna.

Vem har du längtat efter under pandemin? Hur var det att träffas igen? Vad ser du fram emot att göra som färdigvaccinerad?

Frågorna berör både den som själv har blivit vaccinerad och den som har haft möjlighet att återförenas med någon närstående som har blivit vaccinerad. Det går bra att lämna bidrag till insamlingen i form av berättelser, foton och filmer. Bidragen blir en del av historien om pandemin som sparas för framtiden i Nordiska museets arkiv.

Insamlingen "Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet" äger rum på: minnen.se/tema/eftervaccinet

Fakta om insamlingen "Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden"

Insamlingen "Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet" på minnen.se är en uppföljning av den framgångsrika insamlingen "Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden” som startade i mitten av mars 2020 och finns här: minnen.se/tema/corona

En liknande norsk insamling, Koronapandemien - den første tiden, förvaltas av Norsk Folkemuseum och finns här: minner.no/tema/korona

Insamlingen i Sverige och Norge genomfördes som ett samarbete och alla svarade på följande fyra frågor:

  • Hur har din vardag påverkats?
  • Hur har ditt beteende förändrats?
  • Vad tänker du om tillståndet i samhället just nu?
  • Och hur ser du på framtiden?

Totalt är 5029 berättelser insamlade fördelade så här:

Sverige: 4250 (förvaltas av Nordiska museet)

Norge: 779 (förvaltas av Norsk Folkemuseum)

Berättelser (2368 st) där personen valt att bli publicerad online finns utplacerade på kartan:
digitalt.nordiskamuseet.se/coronaminnen/

Kontaktpersoner:

Anna Fredholm, intendent vid avdelningen Kulturhistoria
E-post: anna.fredholm@nordiskamuseet.se, mobil: 076-6118235

Sven Rentzhog, avdelningschef Digital interaktion
E-post: sven.rentzhog@nordiskamuseet.se, mobil: 070-655 05 14

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

I insamlingen "Mitt liv – en dag i mitt liv" får skolbarn berätta om sin vardag och sina tankar om framtiden. Foto: Hellen Hjelm/UR.

10 000 digitala samtidsberättelser nu tillgängliga i gemensam minnesbank

För fem år sedan tog Nordiska museet initiativet till att bygga upp en samnordisk digital insamlingsplattform där museer och kulturarvsinstitutioner gemensamt kan samla in människors berättelser och bilder. I veckan lämnades det 10 000:e bidraget av samtidsberättelser och finns publikt tillgängligt på minnen.se.