Gå direkt till innehåll
Foto: Nordiska museet
Foto: Nordiska museet

Nyhet -

Tidsvalvet är Årets Guldgruva

Nordiska museets barnsatsning Tidsvalvet hyllas för nytänkande och metodutveckling! I fredags fick Tidsvalvets projektgrupp ta emot priset "Årets Guldgruva". Bakom priset står föreningen UtställningsEstetiskt Forum, UEForum, som ger ut den digitala tidskriften Utställningskritik.

Juryns motivering lyder som följer:

"Genom ett av valven på Nordiska museet öppnas ett eget universum – för barn och om barn. Med suggestiva miljöer och personligt tilltal bjuds de yngre besökarna in till en resa i tiden, och får i uppdrag att hjälpa till att rädda barns berättelser i historien. Mängder av föremål, berättelser och fotografier ur museets samlingar som inte använts tidigare presenteras tillsammans med interaktiva speglar, filmer och spökhistorier. Dessutom finns det möjlighet att själv bidra med egna minnen. Genom att ta barnen på allvar, både som historiska aktörer och som levande målgrupp, drar Nordiska museet upp en horisont för en ny generation av barnutställningar. Med Tidsvalvet har en lekfull och innehållsbaserad metod utarbetats, med potential att utveckla utställningen som medium – för alla åldrar."

Sedan 2011 har UEForum årligen utsett en mottagare av guldpriset. Varje år lyfter man fram en särskild aspekt av utställningsmediet och varje år anlitas en ny konstnär för uppdraget att skapa ett priskonstverk. I år gick uppdraget till konstnären Richard Vakil. Guldprisjuryn utgörs av föreningens styrelse som på detta sätt vill uppmärksamma estetisk kvalitet, originalitet och uppfinningsrikedom i natur- och kulturhistoriska utställningar.

Jag vill gratulera Elna Nord, projektchef, och hela teamet bakom Tidsvalvet som har hjälpt till att skapa denna viktiga barnsatsning, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Läs mer om guldpriset på: utstallningskritik.se/guldpriset/

Läs mer om Tidsvalvet på: nordiskamuseet.se/tidsvalvet

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll