Gå direkt till innehåll
Nordens Paris – berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i ett praktverk från Nordiska museet författat av Susanna Strömquist, formgivet av Malmsten Hellberg. Foto Peter Segemark, Nordiska museet
Nordens Paris – berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i ett praktverk från Nordiska museet författat av Susanna Strömquist, formgivet av Malmsten Hellberg. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Nyhet -

Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i modehistoriskt praktverk

Den 1 september ger Nordiska museet ut boken “Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”. I en rikt illustrerad hyllning till couturehantverket ger modejournalisten Susanna Strömquist liv åt ett hittills outforskat kapitel i Sveriges och Nordens modehistoria.

”Den 9 juli 1966. Spegeldörrarna till NK:s Franska damskrädderi bommas igen, för gott. Den parisiska haute couturens högborg i Norden faller. En värld av tunga parfymer, högklassig elegans och passionerat hantverk försvinner in i glömskans dimmor. Den här boken är ett försök att dyrka upp spegeldörrarna igen. Att återuppväcka minnet av den legendariska coutureateljén med sina två parallella världar: visningssalongen och syateljén."

Franska damskrädderiets modesalong på varuhuset Nordiska Kompaniet (NK) var Nordens flottaste scen för haute couturens mästerverk från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här samlades en välklädd publik för att se och beställa säsongens nyheter efter förlagor från de ledande kreatörerna i modets huvudstad Paris. Vägg i vägg med den legendariska pärlgrå visningssalongen skapade sömmerskor, damskräddare och brodöser tidlös elegans och måttsydda drömmar av högsta hantverksklass.

Nu speglas den mytomspunna ateljén i boken Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 som Nordiska museet ger ut den 1 september. Med närmare 200 bilder från couturens gyllene era och efter djupdykningar i Nordiska museets arkiv och föremålssamlingar ger modejournalisten Susanna Strömquist liv åt ett hittills outforskat kapitel i svensk modehistoria.

Berättelsen tar sin början när ateljén öppnar och avslutas när den läggs ner. Den speglar både den handsydda couturens uppgång och fall och 1900-talets modehistoria, från välsnört och hellångt till jämställt, frigjort och kortkort. I en rikt illustrerad exposé uppdelad i tiden fram till första världskriget, mellankrigstiden och efterkrigstiden sätter Susanna Strömquist fokus på tidstypiska modekreationer, plagg och fenomen som den lilla svarta, powerdräkten och drömlika aftonklänningar.

Nordens Paris ger också liv åt den exklusiva ateljéns två parallella världar och människorna som befolkade dem. Mannekängerna och den färgstarka kundkretsen bestående av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor i den dämpade, eleganta salongen. Kreatörerna och de hantverksskickliga sömmerskorna, damskräddarna och brodöserna i den livliga syateljén. Läsaren får bland annat stifta bekantskap med legendariska cheferna Madame Suzanne, Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren, stjärnmannekänger som Greta Garbo och Margit Langlet, proverskan Greta Nisshammar, sömmerskan Maj-Britt Hemlin och kunder som Zarah Leander, Karin Ekelund Sachs och Harriet Andersson.

Nordens Paris utkommer i anslutning till utställningen med samma namn som öppnar på Nordiska museet den 17 september. Båda görs i samarbete med Susanna Strömquist och är resultatet av flera års efterforskningar i NK:s omfattande arkiv, som Nordiska museet förvaltar sedan 1970-talet. Utställningen visar ett hundratal unika plagg tillsammans med filmer och fotografier.

Jag är stolt över boken och utställningen som efter omfattande researcharbete bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria och som hyllar hantverket och människorna bakom dessa måttsydda mästerverk, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

För mer information och recensions-ex (pdf):

Sofia Hiller, pressansvarig Nordiska museet

sofia.hiller@nordiskamuseet.se, 08-519 545 18

FAKTA

Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966

Författare: Susanna Strömquist

Grafisk form: Malmsten Hellberg

Fotograf (nytagna färgbilder och reprofotografi): Helena Bonnevier

Publicerad 1 september 2021 på svenska

ISBN 978-91-7108-619-8

Rek. pris 425 kr.

© Stiftelsen Nordiska museet och Susanna Strömquist 2021

Nordiska museet ger ut boken i anslutning till utställningen med samma namn, som visas på Nordiska museet 17 september 2021–18 september 2022. Boken och utställningen är ett samarbete mellan Nordiska museet och Susanna Strömquist, med stöd av Nordiska Kompaniet (NK).

Innehållsförteckning

Prolog: Visionen om det stora varuhuset

Akt I

 • Från rue de la Paix till Stureplan
 • Mellanakt: Pärlmani och couturekonst
 • Mellanakt: Lyxhattar och fågelmord
 • 00-tal–10-tal: La belle époque

Akt II

 • En spegelbild av Paris
 • Mellanakt: En modern förströelse
 • Mellanakt: Från idé till succé
 • Mellanakt: La haute couture
 • 20-tal: Moderna tider
 • 30-tal: Klassisk elegans

Akt III

 • Guldhissen till himmelriket
 • Mellanakt: Théâtre de la Mode
 • Mellanakt: Århundradets bal
 • Mellanakt: Flou och tailleur
 • 40-tal: Uniformt
 • 50-tal: Den perfekta ytan

Ridå

 • Lyxens högborg faller
 • 60-tal: Enkelhetens triumf

Epilog: Knigeln och Luspudlarna

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll